Americanii trimit trupe militare în România. Care este reacția Moscovei

Pentagonul a anunțat public că președintele american Joe Biden a aprobat miercuri, în mod oficial, trimiterea de trupe americane în Europa de Est, inclusiv în România.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John F. Kirby, peste 3.000 de militari vor fi trimiși către Europa de Est, dintre care aproximativ 2.000 de soldați americani vor ajunge în Polonia și Germania, iar circa 1.000 de militari din cadrul batalionului de infanterie „Stryker” vor fi repoziționați în România.

„Nu sunt trupe permanente și nu vor lupta în Ucraina, ci au scopul de a întări postura aliaților noștri din Europa de Est”, a declarat oficialul american.

Și alte state NATO precum Marea Britanie, Franța și Danemarca au decis să trimită trupe pentru asigurarea securității aliaților din flancul estic.

Reacția Moscovei

Viceministrul de externe rus, Alexandr Gruşko consideră această decizie ca fiind una „distructivă” care va inflama și mai mult tensiunile din zonă.

Este o măsură “nejustificată, distructivă, care creşte tensiunile militare şi reduce marja pentru decizii politice”, a spus oficialul rus.

Miercuri seară Pentagonul a anunțat că aproximativ 1.000 de militari vor fi repoziţionaţi în zilele următoare de la o bază din Germania în România, iar alţi circa 2.000 vor sosi de peste ocean pentru a fi cantonați în Polonia.

Moscova a transmis Washingtonului că exclude orice extindere a NATO către Est, în special în Ucraina, și cere retragerea trupelor NATO din ţările Europei de Est care au aderat la această alianţă începând din 1997.

Statele Unite au respins aceste cereri, propunând însă măsuri precum inspectarea de către Rusia a scuturilor antirachetă amplasate în România și Polonia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *