Deșeurile medicale COVID, un pericol uriaș pentru sănătate. Avertizare OMS

Zeci de mii de tone de deșeuri medicale au fost generate în cei doi ani de când coronavirusul a început să se răspândească la nivel global.

Cantitatea mare de deșeuri acumulată ca parte a eforturilor de combatere a pandemiei de COVID-19 reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană și a mediului, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Seringile aruncate, trusele de testare folosite și sticlele vechi de vaccin s-au adunat pentru a crea zeci de mii de tone de deșeuri medicale, punând o presiune uriașă asupra sistemelor de gestionare a deșeurilor din domeniul sănătății, a declarat agenția de sănătate a Națiunilor Unite într-un nou raport.

Documentul de 71 de pagini spune că o mare parte din cele 87.000 de tone de echipamente de protecție individuală (EIP) comandate prin intermediul unui portal ONU în perioada martie 2020 și noiembrie 2021 au ajuns ca deșeuri.

În plus, au fost livrate peste 140 de milioane de truse de testare, cu potențialul de a genera 2.600 de tone de plastic și suficiente deșeuri chimice pentru a umple o treime dintr-o piscină olimpica.

De asemenea, s-a estimat că aproximativ opt miliarde de doze de vaccin administrate la nivel global au produs încă 144.000 de tone de deșeuri sub formă de flacoane de sticlă, seringi, ace și cutii de siguranță.

În timp ce OMS nu recomandă utilizarea mănușilor pentru injecțiile de vaccin, raportul spune că aceasta pare a fi o practică obișnuită.

Citând Regatul Unit ca exemplu, a estimat că fiecare lucrător din sănătate aruncă în medie 50 de perechi de mănuși pe săptămână în sistemul general de deșeuri.

„Este absolut vital să oferim lucrătorilor din domeniul sănătății echipamentul de protecție individuală potrivit. Dar este, de asemenea, vital să ne asigurăm că poate fi utilizat în siguranță, fără a avea impact asupra mediului înconjurător”, a declarat Michael Ryan, directorul pentru situații de urgență OMS.

Materialul aruncat reprezintă un pericol potențial pentru lucrătorii din domeniul sănătății, care sunt expuși la răni prin înțepătură cu ace și germeni care cauzează boli, precum și comunitățile din apropierea depozitelor de deșeuri prost gestionate, care pot fi afectate de aerul contaminat de la arderea deșeurilor, sărăcii calitatea apei sau dăunători purtători de boli.

Organismul de sănătate al ONU a cerut reformă și investiții suplimentare, inclusiv prin reducerea utilizării ambalajelor, utilizarea mai rațională a EIP și investiții în tehnologia de tratare a deșeurilor fără ardere.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *