Lucrătorii din industria metalurgică sunt disperați. Miting de amploare la București

Muncitorii care fac parte din Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea vin la București pentru a protesta în fața Guvernului.

Lucrătorii din industria metalurgică sunt nemulțumiți de condițiile de muncă și salariale și cer plafonarea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru salvarea locurilor de muncă.
„Principalul motiv este faptul că prin Ordonanţa de Urgenţă din data de 25.01.2022 (…) se exceptează de la plafonarea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru intervalul 01.02 – 31.03.2022 clienţii non-casnici care au primit ajutor de stat.

 Acest lucru este complet incorect, întrucât, practic, nu a fost ajutor de stat, ci ‘returnarea sumelor de bani pe care Alro le-a achitat ca urmare a plăţilor efectuate pentru emisii de CO2, incluse în preţul energiei'”, se menţionează în comunicatul remis de organizaţiile sindicale.

Prin urmare, sindicatele solicită Guvernului „să limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020 pentru cel puţin un an (legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani), precum şi interzicerea exportului de energie electrică şi distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici”.

Dezastrul a ajuns și la ALRO Slatina

Sute de angajaţi ai combinatului de aluminiu de la Slatina au ieşit, joi, să protesteze în faţa Prefecturii Olt.

Oamenii sunt disperaţi şi spun că nu mai au din ce trăi, mulţi ameninţă că se vor spânzura. 

ALRO este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est și singurul producător de aluminiu și aliaje de bază din România.

Singurul producător de aluminiu din România, care este şi cel mai mare consumator de energie electrică, are în plan închiderea a trei din cele cinci hale de producţie a aluminiului primar.  Două au fost deja închise.

Compania Alro Slatina face parte din grupul Vimetco, controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *