Clădirile istorice din Ardeal se vând pe nimica toată. Ungaria cumpără tot!

Profitând de lipsa de interes a statului român pentru protejarea patrimoniul național, guvernul ungar a demarat de ceva timp o adevărată campanie de cumpărare a tot ce înseamnă clădiri istorice care au o semnificație pentru Ungaria.

Vorbim despre hoteluri, castele, clădiri de patrimoniu cu valoare istorică, despre care nimeni, însă, nu spune nimic.

Așa că, numeroase clădiri de patrimoniu din zona Ardealului au fost achiziționate de Ungaria, prin intermediul unor firme înființate pe teritoriul României, sub umbrela companiei ungare Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag.

Lista clădirilor cu mare valoare istorică este lungă, din care amintim doar Castelul Wesselényi (Sălaj), fostul hotel Pannonia (Satu Mare), fostul sediu al primăriei Carei, care au fost luate la prețuri derizorii.

Ultima zonă cu clădiri de patrimoniu vizată de Ungaria este centrul istoric al Sighișoarei, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Un exemplu concret îl reprezintă ultima achiziție, și anume, clădirea Alte Post, situată în inima oraşului. 

Fostă staţie de poştă din anul 1851, clădirea istorică a fost cumpărată în 2013 de un om de afaceri local, care a renovat-o şi a transformat-o într-o pensiune cu restaurant. 

Recent, însă, omul de afaceri a decis să vândă, iar în scenă a intrat Manevi Pro Transilvania, care a cumpărat clădirea cu suma de 1.300.000 de euro. 

De fapt, Manevi Pro Transilvania este o companie fondată de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag şi este reprezentată legal de Zsanett Olah, cetăţean ungar. 

Compania ungară are rolul de a sprijini, alături de o altă organizaţie numită Comitatus-Energia Beruházási, demersul guvernului Viktor Orban de a proteja clădirile cu semnificaţie pentru Ungaria, prin înfiinţarea Fundaţiei pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală, şi care presupune achiziţii care „recuperează” un întreg patrimoniu prin fundaţii şi companii de stat. 

Manevi ZRT face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, controlată în totalitate de Guvernul de la Budapesta, pentru că în anul 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei din subordinea Agenţiei Arhivelor Statului. 

Manevi Pro Transilvania a cumpărat într-un timp foarte scurt imobiliare în valoare de 28,6 milioane lei.

Achizițiile au început în 2017, când Manevi a cumpărat Hotelul Pannonia din Satu Mare. De atunci, Manevi Zrt. a cumpărat, de asemenea, Castelul Wesselényi din Zsibo, Hotelul Korona din Maramureș și un monument în Nagykároly.

De asemenea, Manevi Pro Transilvania, înființată în aprilie 2021, a cumpărat Hotelul Park din Oradea în vara anului 2021. La acestea se adaugă cele două hoteluri de pe Lacul Roșu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *