Croația și Turcia acuză Uniunea Europeană. „Nu au făcut decât să agraveze lucrurile”

Tensiunile de la granița Ucrainei cu Rusia de agravează pe zi ce trece, iar un conflict militar este aproape iminent.

Încă de la începutul acestor tensiuni, americanii au anunțat că vor aplica sancțiuni serioase pentru Rusia în cazul unei eventuale invazii în Ucraina.

Președintele Croației insistă pentru un dialog cu Moscova și acuză Occidentul că incită la război în Ucraina.

În paralel, președintele turc, Recep Erdoğan, spune că Uniunea Europeană nu mai are un lider ferm și și-a exprimat disponibilitatea de a organiza negocieri între Moscova și Kiev. 

„Occidentalii nu au furnizat până acum niciun aport în rezolvarea conflictului. Nu au făcut decât să agraveze lucrurile” a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan la întoarcerea din Ucraina. El a mai spus că fostul cancelar german, Angela Merkel ar fi găsit o soluție, dar după plecarea ei, UE a rămas fără lideri.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a informat pe omologul ucrainean, Dmitro Kuleba, despre ultimele discuţii purtate cu Rusia. La începutul acestei săptămâni, șeful diplomației americane a vorbit cu oficialii ruși, pe care i-a anunțat de disponibilitatea părții americane de a aborda problema securității din Ucraina.

O reacție neașteptată a venit însă din partea unuia dintre aliații NATO. Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, a insistat să se discute cu Rusia și să se țină cont de interesele acesteia în contextul actual. El a mai acuzat de câteva ori Occidentul ca fiind responsabil de criza din Ucraina, o țară care, așa cum spune Milanovic, nu este membră NATO, în schimb este “una dintre cele mai corupte din lume”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *