Alexandru Rafiula a recunoscut. Vaccinarea opreşte în mică măsură transmiterea variantei Omicron

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică seara, că susține în continuare vaccinarea anti-COVID, chiar dacă aceasta opreşte în mică parte transmisibilitatea variantei Omicron.

„Vaccinarea opreşte în mică parte transmisibilitatea acestei tulpini, dar pe de altă parte, cifrele pe care le avem noi în România demonstrează că persoanele vaccinate sunt cu o formă gravă de boală sau dacă ne referim la deces cu atât mai mult, într-o proporţie de 8 la 10. Adică 8 persoane nevaccinate sunt cu o formă gravă de boală, versus două persoane vaccinate, deci e clar că aici diferenţa este semnificativă şi lucrul acesta pledează pentru continuarea vaccinării”, a declarat Alexandru Rafila.

Ce spun experții OMS

Experţii de la OMS nu ştiu pentru moment, din cauza lipsei momentane de date suficiente, dacă rata mare de răspândire în populaţii cu imunitate ridicată provine din faptul că “Omicron evită imunitatea, profită de o transmisibilitate mai mare inerentă sau este vorba despre o combinaţie între cei doi factori”. Sau dacă vaccinurile nu sunt la fel de eficiente în cazul acestei tulpini.

În ceea ce priveşte vaccinurile anti-COVID-19, puţinele date disponibile, precum şi profilul genetic al variantei Omicron, îi fac pe oamenii de ştiinţă să bănuiască “o scădere a eficienţei” în privinţa protecţiei oferite împotriva “infectării şi transmiterii” virusului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *