Furnizorilor de gaze naturale și energie electrică nu le pasă de legi. „Oamenii nu mai știau ce să creadă”

Cu toate amenzile date furnizorilor de gaze naturale și energie electrică, acestora nu prea le pasă și în continuare emit facturi pe care foarte mulți români nu au cu ce să le plătească.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat duminică seară, că o explicație pentru explozia facturilor la energie este neaplicarea legii de către unii furnizori:

„Cu adevărat românii au avut facturi mari. Noi sperăm că nu o să se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat în noiembrie și decembrie, pentru că o mare parte dintre români au avut facturi mari din cauză că anumiți furnizori nu au aplicat legea.

Ba pentru că nu au avut timp să își actualizeze aplicațiile informatice, ba s-au grăbit să dea drumul la facturi să nu intre într-o contabilitate….Legea îi obliga să aplice pentru consumurile aferente  plafonare pentru absolut toți consumatorii casnici, 1 leu pe KW energie electrică și 37 de bani pe KW pentru gaze naturale.  Și pentru cei care consumă în plus un discount suplimentar.

Au venit facturi către oameni fără să aplice acest lucru. Ne-am trezit cu furnizori care le spuneau oamenilor că ei au făcut corect. Atunci oamenii nu mai știau ce să creadă”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a mai precizat că urmează discuții cu furnizorii, pentru a vedea în ce stadiu se află refacerea facturilor.

Liberalizare făcută după ureche și asumată de toate partidele politice

„Când am aderat la UE am avut un calendar prin care România se integra în piața Comunității Europene. În 2012 s-a stabilit calendarul de liberalizare graduală a pieței de energie și al pieței de gaze naturale care s-a întins așa până la 1 ianuarie 2018. A fost un angajament.

La 1 ianuarie 2015, piața de energie electrică, piața de energie electrică și de gaze naturale a fost complet liberă pentru tot ce înseamnă non-casnic. Din 2015, în România consumatorii non-casnici, piața era liberă. Până la 1 ianuarie 2018, a fost un calendar de liberalizare asumat de către guvernele care s-au succedat.

Piața a devenit liberă și pentru clienții casnici. Ea a fost asumată din 2012. La 1 noiembrie 2018, Guvernul Dragnea a dat o Ordonanța 114 care iar a reglementat și practic a pus capac tuturor investițiilor”.

Acesta a mai spus că pregătirea liberalizării o face ANRE: „Acea intituție trebuie să verifice că piața este liberă, că nu sunt înțelegeri, împreună cu Consiliul Concurenței. ANPC intervine să stingă niște focuri care au apărut. Nu supraveghează piața”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *