NATO își consolidează pozițiile în Europa de Est. „Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen lung”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, luni, că Alianța va adopta o poziție militară pe termen mai lung în Europa de Est pentru a-și consolida apărarea.

Afirmația a fost făcută la o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, în contextul în care tensiunile au rămas ridicate cu privire la desfășurarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei.

„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen mai lung ale posturii noastre, ale prezenței noastre în partea de est a alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens, dar există un proces în curs de desfășurare în cadrul NATO”, a spus el reporterilor la Bruxelles.

Miniștrii apărării din NATO sunt așteptați să discute despre întăriri ale securității europene la următoarea lor întâlnire din 16-17 februarie. Guvernele occidentale au cerut Moscovei să retragă trupele de la granițele Ucrainei, mai ales dacă Rusia dorește să vadă mai puține desfășurări în statele aliate NATO din est.

„Dacă Rusia dorește cu adevărat mai puțină (prezență -n.r.) NATO în apropierea granițelor (ruse – n.r.), ea obține opusul (desfășurând trupe la granița cu Ucraina – n.r.)”, a spus Stoltenberg.

În prezent, NATO are trupe care se rotesc în și în afara Europei de Est, o așa-numită prezență persistentă, dar nu permanentă.

De la Marea Baltică până la Marea Neagră, desfășurarea trupelor NATO a fost nesemnificativă în mod intenționat, afirmă oficialii, pentru a încerca să descurajeze, dar și să nu provoace alte agresiuni rusești.

Pe lângă trupele americane aflate deja în Polonia, aproximativ 1.700 de militari americani, în principal din Divizia 82 Airborne, sunt dislocați în această săptămână de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în țară. De asemenea, SUA au decis să trimită 1.000 de soldați prin intermediul NATO și în România.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *