Prietenia între Rusia și China dă bătăi de cap SUA. „Vor apărea anumite costuri şi pentru China”

Beijingul urmărește îndeaproape consolidarea militară a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina, pe care o consideră o probă de foc pentru unitatea politică din Occident, și folosește tensiunile crescânde ca pe o oportunitate de a-și consolida legăturile cu Moscova.

Dincolo de faptul că urmărește situația din Ucraina pentru a găsi oportunități de a mustra Statele Unite și de a impulsiona relațiile cu Moscova, analiștii spun că Beijingul o vede, de asemenea, ca pe un test crucial pentru determinarea americană și pentru soliditatea legăturilor transatlantice, ceea ce ar putea avea consecințe pe termen lung asupra modului în care Beijingul abordează propriul său punct fierbinte geopolitic din Taiwan.

SUA amenință China cu sancțiuni severe

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui SUA, Joseph Biden, a afirmat că, dacă Rusia va interveni militar în Ucraina și China va trebui să suporte “anumite costuri”.

„Credem că Beijingul va ajunge să suporte anumite costuri ale unei invazii ruse în Ucraina şi ar trebui să calculeze aceste lucruri când se gândesc să asume angajamente în relaţia cu Administraţia rusă în următoarele săptămâni”, a declarat Jake Sullivan.

Statele Unite au avertizat Rusia cu sancţiuni de o amploare fără precedent în cazul unui atac militar asupra Ucrainei. Sancţiunile împotriva Rusiei vor avea impact direct asupra Chinei, “întrucât va fi afectat sistemul financiar al Rusiei, care sigur că implică şi economia Chinei”, a subliniat Jake Sullivan.

China a anunţat că susţine Rusia în criza cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat, într-o declaraţie comună cu omologul său rus Vladimir Putin, că se opune extinderii NATO spre est şi susţine solicitările Moscovei privind garanţiile de securitate.

„Sperăm că Administraţia Chinei va înţelege că nu este în postura de a oferi compansaţii Rusiei pentru pierderile economice generate de sancţiunile noastre. Dacă Rusia decide să meargă înainte, situaţia nu va genera costuri strategice doar pentru Rusia, ci, în cazul în care China va fi percepută ca susţinător, vor apărea anumite costuri şi pentru China, inclusiv în percepţia lumii, în percepţia Europei şi a altor ţări care urmăresc acum situaţia şi care transmit mesajul clar că ar prefera diplomaţia în locul războiului”, a subliniat Jake Sullivan.

„Încă suntem în cadrul diplomatic. În orice zi sau în câteva săptămâni, Rusia ar putea trece la o acţiune militară împotriva Ucrainei sau ar putea opta pentru o direcţie diplomatică”, a precizat Jake Sullivan.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *