Întâlnire crucială între Emmanuel Macron și Vladimir Putin. „Următoarele zile vor fi determinante”

După 5 ore de dialog între președintele francez Emanuel Macron și omologul său rus Vladimir Putin, nu s-a ajuns la o soluție concretă pe tema arhitecturii de securitate din Europa şi pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei.

„Următoarele zile vor fi determinante şi necesită discuţii susţinute pe care le vom continua. Încă există timp pentru a găsi soluţii de menţinere a păcii şi stabilităţii Europei. Preşedintele Putin mi-a dat asigurări asupra intenţiei de a respecta suveranitatea Ucrainei. Trebuie să continuăm eforturile pentru a ajunge la o soluţie”, a declarat Emmanuel Macron, subliniind că sunt necesare noi mecanisme de securitate în Europa.

La rândul său, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat asupra consecinţelor eventualei aderări a Ucrainei la NATO.

„Dacă Ucraina va adera la NATO şi va vrea să recupereze Crimeea prin mijloace militare, ţările europene vor fi angrenate într-un conflict cu Rusia şi nu va exista niciun câştigător”, a declarat, la rândul său, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

De asemenea, Putin se opune extinderii Alianţei Nord-Atlantice spre est şi instalării de sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei.

„Pregătim răspunsurile privind viziunea noastră asupra securităţii şi le vom trimite în curând la Washington şi Bruxelles. Nu cred că dialogul cu Statele Unite şi cu NATO pe tema garanţiilor de securitate s-a încheiat”, a subliniat Vladimir Putin.

La finalul întâlnirii, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au fost de acord în aplicarea Acordului Minsk, în scopul soluţionării conflictului din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a anunţat că este dispus să îi acorde azil politic în Rusia fostului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko.

„Petro Poroşenko este acuzat de trădare pentru că a semnat Acordul Minsk. Da, a semnat acordul, dar toată ţara a acceptat acest lucru. Noi suntem pregătiţi să îi acordăm azil politic”, a precizat Putin.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *