SUA vinde arme către Taiwan. Este a doua tranzacție de când Joe Biden a venit la putere

Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate din SUA a confirmat luni acordul cu  Taiwan, care vizează sprijin tehnic şi mentenanţa sistemelor de apărare aeriană şi va permite „garantarea disponibilităţii de operaţiuni aeriene”.

Statele Unite au aprobat vânzarea de arme în valoare de 100 de milioane de dolari către Taiwan pentru a ajuta la consolidarea sistemelor de apărare antirachetă ale insulei.

Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan şi-a exprimat gratitudinea pentru acceptul dat de SUA pentru această tranzacţie.

„Este a doua vânzare de arme către Taiwan de la venirea la putere a preşedintelui Joe Biden şi prima din acest an”, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei taiwaneze, Xavier Chang

Ministerul taiwanez al Apărării Naţionale a precizat că se aşteaptă la o primă livrare în martie.

Prima mare vânzare de arme către Taipei din timpul administraţiei Biden datează din august, când s-a dat acordul pentru o livrare de 40 de obuziere autopropulsate M109A6 de 155 mm.

Aceaată vânzare de arme nu este privită cu ochi buni de China, care consideră Taiwanul parte a teritoriului său, deşi insula are un guvern independent din 1949.

China a ameninţat că va prelua din controlul asupra insulei, chiar şi prin forţă dacă va fi nevoie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *