Ambasadorul rus Valery Kuzmin transmite de la București: „Încrederea acordată Washington-ului şi NATO s-a terminat”. Care este legătura cu baza de la Deveselu

La conferința de presă online, care a avut loc, miercuri, la Ambasada Rusiei la București, ambasadorul Valery Kuzmin, a afirmat că, pentru detensionarea situației existente dintre Rusia și Occident este nevoie de „adoptarea de tratate în scris” care să demonstreze caracterul defensiv al facilităţii militare. 

„În Deveselu a fost lansat modelul numit MK 41. Nu sunt expert militar, dar acesta ar putea fi uşor şi rapid reajustat pentru arme strategice, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, iar aceste rachete de croazieră pot avea orice tip de focos, convenţional sau neconvenţional.

Aceasta este ideea principală. Auzim în România că americanii v-au dat garanţii. Eu vă pot spune că baza de la Deveselu, din ceea ce ştiu eu, a fost vizitată de un reprezentant al Rusiei, doar o dată, în faza de început, când se vedea doar ceea ce urma să fie instalaţia americană din acest loc”, a declarat Valery Kuzmin.

În legătură cu posibilitatea ca de la Deveselu să se poată lansa rachete de croazieră, Kuzmin spune că se bazează pe informațiile experților militari ruși.

„Mă bazez pe informaţiile, consilierea şi opinia experţilor noştri militari. Ei ne spun ceea ce v-am transmis, că este cunoscut că, inclusiv în materialele de promovare ale producătorului acelor lansatoare (…) acele lansatoare sunt prezentate ca fiind capabile să facă lucrurile pe care vi le-am descris”, a mai zis ambasadorul rus.

Ambasadorul a vorbit despre nevoia de garanţii în scris: „încrederea acordată Washington-ului şi NATO s-a terminat. (…) Sugerăm adoptarea de tratate în scris, cu valoare legală. Nu va schimba gradul nostru de încredere, dar va fi un pas înainte”.

„Până acum, putem spune, cel puţin din câte informaţii mi-au parvenit, că nu există mari beneficii legate de vizitarea sitului, pentru că noi ştim de aceste lansatoare. Construcţia şi capabilităţile nu sunt un mare secret la acest moment pentru întreaga comunitate militară.

Și aş adăuga că nicio garanţie verbală americană … Dacă aveţi garanţii scrise, vă felicităm, dar noi nu avem de la americani şi vorbim de o bază americană. Garanţiile verbale sunt doar presupuneri sau doar declaraţii derutante (…), am auzit asta ani de zile, decenii, iar acum, încet-încet, aflăm că nu au nimic de-a face cu realitatea”, a afirmat diplomatul rus.

Totodată, ambasadorul a apreciat că dislocările de militari în ţara noastră ar putea duce la o creştere a tensiunilor din regiune. Kuzmin sugerează și că pentru eliminarea tensiunilor, trebuie mutate toate armele militare și dispozitivele instalate deja de NATO în Europa.

„Dacă există forţe care nu sunt din regiunea Mării Negre localizate la mii sau zeci de mii de kilometri de aceste regiuni, cum am putea să le vedem ca fiind paşnice? (…) În contextul în care aceste dislocări au loc sub perdeaua de fum a campaniei de propagandă isterică împotriva Rusiei, făcând apel la dezescaladarea, de către Rusia, a situaţiei de la graniţa Ucrainei, de fapt Statele Unite şi Franţa vor contribui la escaladarea tensiunilor”, a mai afirmat Valery Kuzmin.

„Ei acuză Rusia de escaladarea situației când de fapt Statele Unite și Franța, dacă va fi și Franța, contribuie la escaladarea tensiunilor”, a mai punctat Kuzmin.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *