Coreea de Nord amenință tot mapamondul. „Doar țara noastră pe această planetă poate zgudui lumea”

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a emis, marți, un comunicat de presă, prin care face cunoscut că, este una dintre puținele țări din lume care lansează arme nucleare și rachete avansate și singura care se poate opune Statelor Unite.

Chiar dacă Consiliul de Securitate al ONU a interzis testele cu rachete balistice, Coreea de Nord a efectuat în luna ianuarie a acestui an o serie de cel puțin șapte lansări de rachete, inclusiv un nou tip de „rachetă hipersonică” capabilă să fie manevrată la viteză mare.

Coreea de Nord nu a mai făcut teste cu rachete balistice cu rază intermediară Hwasong-12, capabilă să lovească teritoriile SUA din Oceanul Pacific din anul 2017.

„În lumea de astăzi, în care multe țări își pierd timpul încercând să facă față Statelor Unite cu supunere oarbă, există doar țara noastră pe această planetă care poate zgudui lumea trăgând o rachetă regiunea continentală a SUA în raza de acțiune”, a declarat Ministerul de Externe al Coreei de Nord, într-un comunicat de presă.

„Există peste 200 de țări în lume, dar numai câteva au bombe cu hidrogen, rachete balistice intercontinentale și rachete hipersonice”, se spune în comunicat.

Declarația a făcut referire la Hwasong-15, racheta balistică intercontinentală cu cea mai lungă rază de acțiune (ICBM) testată vreodată de Coreea de Nord – cu care Phenianul a efectuat un test în 2017 – și se crede că are raza de acțiune necesară pentru a livra un focos nuclear oriunde în Statele Unite. Documentul a mai amintit și de racheta Hwasong-12, cu care Coreea de Nord a amenințat cândva că o va folosi în Guam.

Discuțiile pentru a convinge Phenianul să renunțe sau să-și limiteze arsenalul în schimbul reducerii sancțiunilor au fost blocate din 2019.

Oficialii americani și sud-coreeni spun că se tem că lansarea lui Hwasong-12 pe 30 ianuarie ar putea fi un pas către reluarea completă a testelor ICBM-urilor sau armelor nucleare ale Coreei de Nord.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *