Rusia îşi va retrage forţele armate din Republica Belarus. Anunțul făcut de Ministerul rus al Apărării

După încheierea exercițiilor militare din Belarus, Rusia își va retrage forțele armate.

Anunțul a fost făcut, marți, de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Pentru cei care urmăresc acest lucru îndeaproape, nimeni nu a spus vreodată că trupele ruse vor rămâne pe teritoriul belarus. Este vorba de nişte manevre comune şi, evident, aceasta presupune că trupele se vor întoarce la bazele lor la sfârşitul acestor exerciţii”, a precizat Dmitri Peskov. 

La sfârșitul lunii ianuarie, Rusia a transferat în Belarus avioane de luptă multirol Su-35, două divizii de sisteme S-40 şi o divizie de Panţîri-S – sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune. 

De asemenea, două bombardiere T-33M cu rază lungă de acţiune au desfăşurat misiuni de patrulare în spaţiul aerian al Republicii Belarus, fiind însoţite pe anumite porţiuni ale zborului de avioane de luptă Su-35 şi Su-30.

Faza activă a exerciţiilor militare este preconizată să aibă loc în perioada 10 – 20 februarie. 

Nu se ştie exact numărul efectivelor şi echipamentelor relocate de Rusia în Belarus în vederea acestor exerciţii, care survin pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joia trecută, la Bruxelles, că desfăşurarea de trupe ruseşti în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este „cea mai mare” efectuată de Moscova de la Războiul Rece, evocând până la 30.000 de militari. 

Tot săptămâna trecută preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că intenţionează să cumpere aproape toate echipamentele transferate de Rusia în Belarus pentru exerciţiile militare comune.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *