Sprijin pentru posesorii de autovehicule electrice. „Vom trece la un transport prietenos cu mediul”

Primăria Brașov a publicat marți anunțul privind achiziția și amplasarea a 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice.

Potrivit primarului Allen Coliban, stațiile vor fi amplasate până la sfârșitul acestui an, iar fiecare stație va avea câte două puncte de încărcare.

Conform caietului de sarcini, municipalitatea va achiziționa și monta 15 stații de încărcare cu câte două puncte de încărcare fiecare, ce vor permite încărcarea multistandard (un punct de reîncărcare la curent continuu, cu o putere de 50 kW/100kW, și un punct de reîncărcare la curent alternativ, cu o putere de 22 kW.

,,Continuăm programul nostru de trecere la un transport prietenos cu mediul, prin promovarea soluțiilor de transport ecologic. Ne preocupă nu numai înlocuirea parcului auto al operatorului de transport cu autobuze electrice și troleibuze, ci și asigurarea infrastructurii necesare pentru proprietarii de mașini electrice.

Astăzi am lansat licitația pentru 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice, pe care le vom amplasa la intrările în oraș și în parcările publice administrate de Municipalitate. În acest fel reușim să le asigurăm braşovenilor şi turiştilor posesori de astfel de maşini un acces facil la sistemul de încărcare. În paralel, lucrăm la studiul de fezabilitate pentru alte 15 stații de încărcare, pentru care sperăm să obținem finanțare fie prin AFM, fie prin PNRR.

Este evident că numărul celor care iau în calcul utilizarea acestui sistem de transport ecologic (fie 100% electric, fie hibrid plug-in) este în creștere, iar cea mai bună dovadă este numărul de autoturisme electrice înmatriculate în Brașov, care a crescut de la 9 autoturisme, acum câțiva ani, la 316 astăzi.

Inclusiv proporția deținătorilor de mașini electrice s-a schimbat în favoarea persoanelor fizice: dacă la sfârșitul anului 2018, dintre cele 19 mașini electrice, 12 aparțineau persoanelor juridice; în prezent, din din cele 316 autovehicule, 168 aparțin persoanelor fizice. În plus, în Brașov sunt înmatriculate și aproape 2.500 de autoturisme hibrid, care contribuie la creșterea calității aerului din oraș”, a precizat primarul Allen Coliban.

Valoarea estimată a acestui proiect, finanțat de Administraţia Fondului pentru Mediu, este de 2,56 milioane de lei, la care se adaugă TVA.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *