Zeci de părinți își retrag copiii de la școală pentru „sistemul homeschooling”. Fapta este incriminată de Codul Penal

Un fenomen care nu este agreat în România este pe cale să se dezvolte, împotriva legislației în vigoare.

Este vorba despre mai multe familii din Bihor care și-au retras copiii de la școală pentru a-i introduce în sistemul „homeschooling”.

Horea Abdrudan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor spune că este vorba „preponderent” despre „copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante”. Fapta este incriminată de Codul Penal și fenomenul este neconstituțional, potrivit legislației în vigoare, în România.

„Există o preocupare la nivelul ISJ față de fenomenul de homeschooling”, a declarat Abrudan.

Acesta spune că „la nivelul județului, în acest an au existat maximum 30 de copii ai căror părinți au dorit să îi treacă în acest sistem. (…) Din câte am înțeles, sunt preponderent copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante. Se pare că Suceava e centrul acestei tendințe, și acolo au existat multe astfel de cazuri.

Eu cred că bisericile ar trebui să le explice că nu e benefic pentru copii să se întâmple treaba asta, în România. În alte țări, unde acest sistem e recunoscut legal, poate fi o altă situație. Din câte știu, directorii de școli au reușit să tempereze fenomenul”.

Din punct de vedere legal, așa cum este Legea Educației alcătuită, elevii români pot învăța acasă, dacă au o condiție medicală ce nu le permite deplasarea la școală, sau au anumite nevoi speciale.

Problema intervine în momentul în care părintele își dorește să își educe copilul acasă, deși nu face parte din niciuna din cele două categorii amintite mai sus.

Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale prevede că „părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu”, iar nerespectarea acestei obligaţii din vina părintelui sau a tutorelui se poate sancţiona cu amendă cuprinsă între 100 şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *