Întâlnire la Moscova între Serghei Lavrov și Liz Truss. O „conversaţie între o persoană surdă şi una mută”

După două ore de discuții între premierul rus Serghei Lavrov și omologul său din Marea Britanie, Liz Truss, se pare că a fost doar o „conversaţie între o persoană surdă şi una mută”.

La finalul întrevederii, cei doi politicieni au susținut o conferință de presă comună.

Șeful diplomaţiei ruse consideră că nu a fost deloc mulțumit de mersul discuțiilor afirmând că „Se pare că auzim, dar nu ascultăm”, referindu-se la divergenţele asupra Ucrainei.
Lavrov a semnalat că nu au fost observate puncte de ”apropiere” a poziţiilor la negocierile cu colega sa britanică, dar s-a declarat încrezător că întâlnirea a fost utilă pentru ca Occidentul să înţeleagă mai bine preocupările Rusiei.

„Noi nu ameninţăm pe nimeni, priviţi declaraţiile publice, nu există nicio singură ameninţare. Noi suntem cei ameninţaţi”, a susţinut şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a negat că ar intenţiona să lanseze un atac, în timp ce solicită încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997.

La rândul său, șefa diplomaţiei britanice spus că în timpul discuțiilor a insistat ca Moscova să confirme neagresiunea împotriva Ucrainei prin ”acţiuni reale”, adică să-şi retragă cei peste 100.000 de militari concentraţi la frontieră.

„Cu siguranţă că nu am fost mută în discuţiile de mai devreme, am prezentat punctul de vedere al Regatului Unit asupra situaţiei, căutând de asemenea descurajarea Rusiei de a invada Ucraina”, a afirmat Liz Truss.

 La încheierea conferinței de presă, Serghei Lavrov a descris discuţia cu Truss drept o ”conversaţie între o persoană surdă şi una mută”.

Uniunea Europeană şi NATO trebuie să fie pregătite pentru ”orice scenariu”, a concluzionat, la rândul ei, şefa diplomaţiei britanice. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *