Londra intervine pentru evitarea unui „dezastru umanitar”. Încă 1.000 de soldați britanici vor fi detașați la frontierele Europei

Premierul britanic Boris Johnson, a anunțat miercuri seară, că țara sa este pregătită pentru a trimite, la granițele Europei de Est, încă 1.000 de soldați suplimentari, pentru a înterveni în cazul unei „crize umanitare”.

În cursul zilei de joi, Boris Johnson se va întâlni, la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, apoi cu preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi cu premierul Mateusz Morawiecki la Varşovia.

„Alianţa trebuie să traseze linii în zăpadă şi să fie clară asupra faptului că există anumite principii asupra cărora nu vom face compromisuri”, a declarat liderul britanic într-un comunicat, citând “securitatea fiecărui aliat (în cadrul) NATO şi dreptul oricărei democraţii europene să aspire la aderarea la NATO”.

Propunerea britanică de întărire a apărării NATO include în special dublarea numărului de trupe britanice din Estonia (circa 900 de soldaţi în prezent în acest stat baltic), desfăşurarea de avioane de luptă în sudul Europei şi trimiterea a două nave în estul Mediteranei.

Londra subliniază că orice incursiune a Rusiei în Ucraina ar duce la un “dezastru umanitar” care ar antrena probabil deplasări forţate de populaţii la frontierele Europei, mai ales către ţări precum Lituania şi Polonia.

Marea Britanie a anunţat săptămâna aceasta că va suplimenta cu 350 de militari contingentul său de o sută de soldaţi deja prezenţi în Polonia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *