Exerciții militare rusești în Belarus. Care este reacția Ucrainei

Până la data de 20 februarie 2022, trupe militare rusești execută manevre în Belarus, foarte aproape de granița cu Ucraina.

Aceste exerciții militare sunt interpretate de Kiev şi Occident ca parte a escaladării militare a Rusiei în regiune, iar NATO le consideră ca fiind cea mai mare desfăşurare de forţe în Belarus de la Războiul Rece.

Manevrele militare vor avea loc până în 20 februarie şi sunt văzute ca parte a desfăşurărilor ruseşti în apropierea Ucrainei, care au stârnit temeri privind o posibilă invazie în ţara vecină. Rusia neagă orice astfel de plan, dar Occidentul este circumspect faţă de asigurările Moscovei.

Nici Ucraina nu se lasă mai prejos

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat că aplicaţiile se vor desfăşura în acelaşi interval de timp, 10- 20 februarie, iar forţele armate vor efectua exerciţii cu drone Bayraktar şi rachete antitanc Javelin şi NLAW furnizate de parteneri străini.

Nici Ucraina nu a comunicat numărul militarilor şi echipamentelor implicate în aceste exerciţii. Într-o nouă luare de poziţie, Casa Albă a declarat miercuri că exerciţiile Rusiei în Belarus reprezintă o acţiune de ‘escaladare’ a situaţiei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *