Guvernul de la Budapesta nu vrea să supere Moscova. „Nu avem nevoie de trupe suplimentare pe teritoriul Ungariei”

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a transmis Uniunii Europene și NATO, că Ungaria nu accept trupe NATO pe teritoriul său, în contextul crizei din Ucraina.

„Nu, nu am fost de acord cu asta și nu vom fi de acord pentru că avem deja trupe NATO pe teritoriul țării, care sunt armata maghiară și forțele armate maghiare, [ele] sunt în starea potrivită pentru a garanta securitatea ţării. Deci nu avem nevoie de trupe suplimentare pe teritoriul Ungariei”, a afirmat Szijjártó.

De asemenea, Szijjártó a îndemnat SUA, Europa și Rusia să continue să discute pentru a evita „un scenariu al celui mai rău caz” în privința crizei din Ucraina, subliniind că Europa Centrală va fi marele învins în cazul izbucnirii unui conflict.

SUA au trimis soldați suplimentari în Polonia și România, în timp ce Germania a sporit numărul de trupe în Lituania – trupele NATO sunt deja staționate în Estonia, Letonia și Lituania, precum și în Polonia.

„Trebuie să investim în diplomație, trebuie să investim în dialog. De aceea îndemnăm Federația Rusă și aliații noștri occidentali, țările mari, țările puternice, să nu renunțe la speranța unei reglementări pașnice, dimpotrivă, să discute unul cu celălalt pentru că încă o dată vreau să subliniez că pentru noi, țările central-europene destul de mici, poate fi extrem de periculos dacă au loc acțiuni violente”, a adăugat ministrul ungar de Externe.

În legătură cu sancțiunile pe care UE și SUA spun că le vor aplica împotriva Rusiei, dacă aceasta va invada Ucraina, Szijjártó a spus că el consideră că aceste măsuri „nu funcționează”, subliniind faptul că Rusia a fost supusă sancțiunilor occidentale încă din 2014, când a anexat ilegal Crimeea și a început să sprijine separatiștii din estul Ucrainei.

„Dacă te uiți la sancțiuni în sine, este un eșec. Nu funcționează. Nu au succes”, a continuat el, adăugând că „comerțul dintre Germania și Federația Rusă a crescut de când sancțiunile au fost în vigoare”.

Premierul Viktor Orban a declarat în timpul unei conferințe de presă comună cu președintele rus Vladimir Putin, că sancțiunile UE au cauzat „mai multe daune Ungariei decât Rusiei”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *