Serghei Lavrov refuză răspunsul UE trimis la Moscova. „Nu va continua dialogul cu UE”

După ce şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a trimis Moscovei un răspuns la cererile pentru detensionarea conflictului de la granițele cu Ucraina, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a transmis că ţara sa nu este mulţumită de un răspuns colectiv al Uniunii Europene asupra garanțiilor de securitate.

Joi seară, Lavrov a afirmat că doreşte răspunsuri individuale din partea ţărilor membre, asta presupunând că și România ar trebui să dea un răspuns individual.

„În locul răspunsurilor oneste din partea fiecărei ţări, UE doreşte să prezinte un rol colectiv, care nu va reflecta nuanţele poziţiilor naţionale”, iar în acest caz ”nu va continua dialogul cu UE”, a spus Lavrov la o conferinţă de presă după o întâlnire avută la Moscova cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

Rusia doreşte ca statele membre ale NATO şi OSCE – în cea din urmă regăsindu-se şi toate statele membre ale UE – să se pronunţe fiecare separat asupra principiului indivizibilităţii securităţii adoptat la Istanbul în 1999 şi care stabileşte că securitatea unui stat nu se poate realiza pe seama securităţii altui stat.

Moscova invocă acest postulat ca justificare pentru solicitarea ca NATO să excludă orice nouă extindere către Est, cu accent asupra Ucrainei şi Georgiei. „Aşteptăm răspunsurile tuturor ţărilor spaţiului OSCE”, a insistat Lavrov.
De asemenea, Rusia a respins şi un nou mecanism de dialog în cadrul OSCE pe care preşedinţia poloneză a acestei organizaţii l-a promovat într-o încercare de a diminua tensiunile între Rusia şi Ucraina şi, într-o formă mai amplă, între Rusia şi Occident.

„Poziţia noastră rămâne neschimbată: trebuie să ne axăm pe un dialog cu SUA şi cu ţările membre ale NATO, cu care încercăm să convenim garanţii de securitate pe termen lung obligatorii din punct de vedere juridic”, a explicat ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukaşevici. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *