Rusia își retrage o parte din personalul diplomatic din Ucraina. „Am decis o anumită optimizare”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a anunțat, sâmbătă, că Rusia își va retrage o parte a personalului său diplomatic în Ucraina.

Decizia a fost luată după ce mai multe state europene, dar și SUA, de a-și retrage personalul neesențial de la ambasadele și consulatele din Ucraina.

Potrivit oficialului rus, Maria Zaharova, ar fi vorba despre o „optimizare” a numărul personalului său diplomatic în Ucraina, de teama „provocărilor” Kievului și a altor state.

„De teama unor posibile provocări din partea regimului de la Kiev sau a unor ţări terţe, am decis o anumită optimizare a personalului reprezentanţelor ruse în Ucraina”, a declarat Maria Zaharova într-un comunicat.

„Având în vedere influenţa semnificativă pe care Washingtonul şi Londra o au asupra Kievului (…), concluzionăm că colegii noştri americani şi britanici sunt aparent la curent cu anumite acţiuni care se pregătesc în Ucraina susceptibile să complice considerabil situaţia în domeniul securităţii”, a adăugat Maria Zaharova.

Maria Zaharova a precizat, însă, că ambasada şi consulatele din Ucraina continuă să-şi îndeplinească funcţiile cheie.

SUA, Marea Britanie, Germania, Australia au anunțat deja planuri de evacuare a personalului ambasadelor. De asemenea, aceste țări, dar și altele – Canada, Finlanda, Letonia, Olanda, Estonia, Japonia, Noua Zeelandă – și-au îndemnat cetățenii să părăsească imediat Ucraina.

Statele Unite au avertizat vineri cu privire la o posibilă iminentă invazie rusă a Ucrainei. Remarci descrise drept „isterie” de către Moscova, în timp ce Kievul a chemat la „calm”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *