Viktor Orban atacă din nou. Amenință că se retrage din UE. Uniunea Europeană duce „un război sfânt, un jihad”

Premierul ultranaționalist al Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, sâmbătă, în fața susținătorilor săi, că Uniunea Europeană duce „un război sfânt, un jihad” sub sloganul statului de drept.

Nu este prima oară, când Viktor Orban se răzvrătește împotriva Uniunii Europene, susținând că aceasta impune reguli pe care nu le acceptă, în legătură cu statul de drept.

În acelaşi timp, Orban a cerut „toleranţă” din partea UE faţă de Ungaria, pentru că altfel nu va fi posibil să se continue pe o cale comună.

Liderul maghiar a mai vorbit și cu câteva zile înainte de o decizie a Curţii Europene de Justiţie privind noul mecanism al UE legat de statul de drept. Astfel, ţările care încalcă aceste principii ar putea pierde fonduri de la bugetul general al UE.

Ungaria şi Polonia au depus o plângere împotriva acestui mecanism, care a fost adoptat în decembrie 2020. CEJ urmează să se pronunţe miercuri.

De asemenea, mai multe instituții UE şi organizaţii de apărare a drepturilor omului îl acuză pe Orban de distrugerea democraţiei şi a statului de drept.

Referitor la acest lucru, Orban a spus: „Pentru ei, statul de drept este un mijloc prin care vor să ne transforme în ceva asemănător cu ei”, a spus el.

Dar Ungaria nu vrea să devină ca Europa de Vest, aşa cum nu se aşteaptă ca Occidentul să adopte politicile ungare de azil sau de familie.

În acest context, Viktor Orban consideră că singura cale de comunicare între Budapesta și UE este toleranța.

„Nu există altă soluţie, ci doar toleranţă. Aceasta este singura modalitate de a găsi o cale comună”, a mai spus Orban.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *