Scenariul în cazul unei invazii rusești în Ucraina. Declarațiile oficialului de la Casa Albă, Jake Sullivan

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică pentru CNN că „dacă va exista o invazie militară a Ucrainei de către Rusia, este probabil să înceapă cu un «baraj» consistent de rachete și atacuri cu bombă”.

Potrivit serviciilor de informații americane, în cazul unei invazii Rusia va începe cu atacuri aeriene asupra infrastructurii militare-cheie ale Ucrainei.

Cele mai recente informații americane arată că Moscova continuă să construiască forțe în jurul Ucrainei în pregătirea pentru o posibilă acțiune militară în această săptămână.

Planul rus prevede invadarea Ucrainei din mai multe puncte din est și nord, avansând inclusiv până la înconjurarea capitalei Kievul în termen de una sau două zile de la începerea acțiunii militare.

Atacul aerian „ar fi urmat apoi de un atac al unei forțe terestre care se deplasează peste granița ucraineană, din nou, unde civili nevinovați ar putea fi prinși în focul încrucișat în locuri din care nu se pot mișca”, a mai spus Sullivan.

SUA consideră, de asemenea, că Rusia ar putea încerca un așa-numit atac cu „steag fals” înainte de acțiunea militară, în încercarea de a crea o justificare pentru o invazie ulterioară. Oficialii americani au discutat despre diverse posibilități, inclusiv ca Rusia să organizeze un atac asupra propriilor forțe pe care Moscova l-ar pune apoi pe seama armatei ucrainene.

Oficialii militari avertizează că întreaga cronologie a atacurilor Rusiei s-ar putea schimba sau Putin ar putea decide să nu atace. Cu toate acestea, Rusia are capabilitățile și forțele necesare pentru a iniția acțiuni pe scară largă în zilele următoare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *