Diversiunea lui Putin? Rusia a început retragerea trupelor de la granița cu Ucraina. Americanii nu cred în minuni: „Știm că rușii sunt gata să invadeze”

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi, că încep operațiunile de retragere a primelor unități militare, care și-au încheiat programul de exerciții de la frontiera Ucrainei.

Într-un comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială se precizează că retragerea trupelor rusești se va face funcție de cum se termină acele exerciții militare.

“În contextul în care activităţile de antrenament se încheie, trupele, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, vor reveni în unităţile permanente. Unităţi ale Districtului Militar de Sud şi ale Districtului Militar de Vest şi-au îndeplinit sarcinile şi au început deja transportarea personalului şi a echipamentelor spre bazele permanente”, a declarat general-maiorul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Un comunicat al ministerului anunţă că în întreaga ţară au loc în continuare exerciţii militare la scară mare, dar mai multe unităţi din districtele militare de sud şi de vest au încheiat aceste misiuni şi au început să se retragă la baze. Unităţile respective “au început deja încărcarea în mijloace de transport feroviare şi rutiere şi vor începe astăzi să revină în garnizoane”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konacenkov.

Administraţia Vladimir Putin a precizat în comunicatul emis marți, că vrea să arate “eşecul propagandei” occidentale, în contextul în care Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat asupra iminenţei unei invazii ruse.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova , a spus: „Data de 15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca fiind ziua eşecului propagandei de război a Occidentului”.

Kremlinul a anunţat în cursul nopţii de luni spre marţi că preşedintele Vladimir Putin vrea să continue negocierile cu Statele Unte şi cu Alianţa Nord-Atlantică.

„În primul rând, preşedintele Putin a cerut permanent negocieri şi diplomaţie. Şi, de fapt, el a iniţiat discuţiile asupra problemei garanţiilor de securitate pentru Federaţia Rusă. Iar Ucraina este doar o parte a problemei, este o parte a problemei mai mari a garanţiilor de securitate pentru Rusia şi, bineînţeles, preşedintele Putin vrea să negocieze”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Ce reacție are Occidentul

Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat, marți dimineața, că guvernul crede în continuare că o invazie a Ucrainei este „foarte probabilă”, în ciuda faptului că ministrul de externe al Rusiei a spus că posibilitățile de diplomație sunt „departe de a fi epuizate”.

„Știm că rușii sunt foarte pregătiți, au trupele care înconjoară Ucraina și ar putea face asta în foarte scurt timp. Dar nu este sigur și mai este timp pentru diplomație. Mai este timp ca Rusia să se retragă din prag”, adaugă ea.

Întrebată dacă o invazie ar putea avea loc chiar miercuri, citată de oficialii americani ca o posibilă dată la care Rusia ar putea ataca, ea spune: „Ar putea fi imediat. Știm că rușii sunt gata să invadeze”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *