Statele Unite închid ambasada de la Kiev. „Insistăm pentru părăsirea urgentă a Ucrainei de către toţi cetăţenii americani”

Secretarul de stat american Anthony Blinken a anunțat, luni, că Statele Unite închid ambasada de la Kiev iar personalul consular este relocat la Lvov, în vestul Ucrainei.

„Am dispus aceste măsuri dintr-un singur motiv: siguranţa personalului nostru. Și insistăm pentru părăsirea urgentă a Ucrainei de către toţi cetăţenii americani rămaşi în țară.

Aceste măsuri de prevedere nu compromit în niciun fel sprijinul nostru sau angajamentul nostru faţă de Ucraina. Angajamentul nostru faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei este neclintit”, a anunțat A. Blinken.

„Suntem în proces de mutare temporară a operațiunilor Ambasadei noastre în Ucraina de la Ambasada noastră din Kiev la Lvov. Ambasada va rămâne angajată în relațiile cu guvernul ucrainean, coordonând misiunea diplomatică în Ucraina”, a explicat Blinken.

„În același timp, continuăm eforturile noastre sincere de a ajunge la o soluţie diplomatică şi rămânem angajaţi în discuțiile cu guvernul rus în urma apelului preşedintelui Biden, cu preşedintele Putin şi a discuţiei mele, pe cale diplomatică, purtată cu ministrul de externe Lavrov.

 Calea diplomaţiei rămâne deschisă dacă Rusia dovedește bună-credinţă. Aşteptăm cu nerăbdare revenirea personalului la Ambasadă de îndată ce condiţiile o permit”, a mai transmis Blinken.

Anunțul făcut de secretarul de stat american vine la câteva zile după ce SUA au ordonat retragerea din Ucraina pentru majoritatea angajaților guvernului și au anunțat suspendarea serviciilor consulare de duminică.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că va menține o prezență consulară redusă în Lvov, pentru serviciile de urgență.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *