Vrei aur la Olimpiadă? Adoptă un chinez!

Liu Shaoang a câștigat prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de Iarnă, pentru Ungaria. Nu este prima medalie a Ungariei la Jocurile Olimpice de Iarnă, ci a treia.

Toate au  fost însă câștigate de Liu Shaoang , una la proba de 1000 de metri patinaj viteză, la actualele jocuri și una în 2018, la ștafetă masculină, la proba de 5000 metri. Vitezistul provine dintr-o familie mixtă, având mama de origine maghiară și tatăl chinez.

Tânărul sportiv a povestit că mama sa i-a cusut steagurile celor două țări de origine, simțind că medaliile obținute sunt în egală măsură pentru Ungaria și pentru China.

Strategia ungară pentru sport, un stindard al politicii regimului Viktor Orban, nu include doar finanțare sistematică, construcția de centre sportive și stadioane, în Ungaria, ci, iată, constă și în adoptarea unor sportivi gata pregătiți, din țări cu performanță sportivă foarte mare și care nu ar fi avut șansa să prindă echipa în țara de origine.

Liu Shaoang și fratele său au declarat la plecarea din Ungaria că sperau ca fanii lor din China să îi încurajeze la fel ca pe sportivii chinezi. În plus, cei doi au spus că se simt în China ca acasă, dat fiind că este a doua casă a lor. Probabil că, pentru jocurile Olimpice de Iarnă din 2026, de la Milano, Ungaria va căuta familii mixte italiano-ungare, din care să recruteze viitorii campioni, eventual gata pregătiți. Ce rost ar avea să schimbe strategia câștigătoare?

Erika Szabo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *