Duma de Stat de la Moscova aprinde fitilul. Este o „agresiune fără arme”

Preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin a anunțat că Duma de Stat de la Moscova a votat marţi un apel adresat preşedintelui Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.

Volodin a afirmat că o astfel de recunoaştere ar crea premisele garantării securităţii şi protecţiei locuitorilor în faţa ameninţărilor externe, precum şi pentru consolidarea păcii internaţionale şi a stabilităţii regionale, în conformitate cu obiectivele şi principiile Cartei ONU şi va iniţia procesul recunoaşterii internaţionale a ambelor state.

Recunoaşterea de către Moscova a teritoriilor separatiste din estul Ucrainei ar echivala cu o ”agresiune fără arme”, a avertizat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

„Ar fi o situaţie imposibilă, o formă de agresiune fără arme şi de dezmembrare fără arme a unităţii şi integrităţii Ucrainei. Ar fi o atingere la suveranitatea Ucrainei”, a declarat el în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Adunării Naţionale.

O astfel de recunoaştere ar anunţa încetarea Protocolului de la Minsk – un armistiţiu mediat de Franţa şi Germania în cadrul Formatului Normandia, care a intrat în vigoare în 2015.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *