Statele Unite nu au încredere în Rusia. Mesajul lui Joe Biden pentru Vladimir Putin. „Suntem gata să răspundem decisiv la un atac rusesc asupra Ucrainei”

Vestea că Rusia începe să-și retragă trupele militare de la granița cu Ucraina ar fi trebuit să bucure pe toată lumea.

Totuși, SUA s-au arătat sceptice și încă mai cred că Rusia ar pregăti un atac armat asupra Ucrainei. Marți, președintele american Joe Biden a trimis un mesaj, în care afirmă că Statele Unite vor apăra cu toată forța „fiecare centimetru” din teritoriul NATO”, dacă Rusia va ataca Ucraina.

Mesajul integral al președintelui Joe Biden

„De la începutul acestei crize am fost clar și am spus-o consistent: Statele Unite sunt pregătite orice s-ar întâmpla. Suntem pregătiți cu diplomația, să ne angajăm diplomatic în discuții cu Rusia, dar și cu aliații și partenerii noștri pentru a accentua securitatea în Europa în ansamblu. Suntem gata să răspundem decisiv la un atac rusesc asupra Ucrainei care rămâne o posibilitate reală.

De săptămâni întregi, împreună cu aliații și partenerii noștri, administrația mea s-a implicat în diplomație non-stop. În acest weekend am vorbit din nou cu președintele Putin pentru a-i transmite clar că suntem pregătiți să urmărim acțiuni diplomatice la nivel înalt, să ajungem la înțelegeri scrise între Rusia, SUA și țările Europei pentru a aborda preocupări legitime de securitate.

Președintele Putin și cu mine ne-am pus de acord ca echipele noastre să continue dialogul împreună cu aliații și partenerii noștri europeni.

Guvernul rus a propus public continuarea diplomației. Sunt de acord. Ar trebui să dăm diplomației toate șansele de reușită. Eu cred că există moduri reale de a calma îngrijorări de securitate.

Națiunile au dreptul la suveranitate și libertate și la integritate teritorială. Vom continua eforturile diplomatice cu consultarea aliaților. Ministrul apărării rus a spus, astăzi, că Rusia retrage din trupe. Ar fi bine dar nu este încă confirmat Rusia are în continuare 130.000 de soldați în jurul Ucrainei. O invazie rămâne încă posibila. De aceea am cerut americanilor sa plece din Ucraina.

Statele Unite vor apăra orice centimetru de teritoriu al NATO cu toată forța arsenalului militar american. Un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva tuturor. Angajamentul față de articolul 5 al NATO este sacru. Vom continua exercițiile militare cu aliații noștri.”

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *