Care este adevărul despre sfârșitul pandemiei de coronavirus? Bazaconiile cu „s-a terminat pandemia”, sunt doar „declaraţii politice”

Epidemiologul Octavian Jurma avertizează că „nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni”.

Medicul a făcut o analiză asupra evoluției pandemiei apreciind că mai avem aproximativ o lună până ieşim din valul Omicron-BA1.

El avertizează însă că ”ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni”, precizând că ”bazaconiile” cu „s-a terminat pandemia”, sunt doar „declaraţii politice” şi că abia la toamnă am putea afla dacă s-a încheiat.

„Avem veşti bune dar incidenţa la 1,000 şi numărul zilnic de cazuri rămân la valori foarte ridicate şi de aceea prudenţa trebuie să rămână prioritatea fiecăruia dintre noi până revenim peste tot pe verde..

Harta de sus este harta incidenţei oficiale care colorează harta în roşu. Incidenţa naţională este 14.85, mult peste vârful de 10.63 al valului Delta. Incidenţa la 1,000 este un indicator de stare. Ne arată unde suntem. Această hartă este motivul pentru care discuţiile despre relaxare sunt premature.

 Daca eşti în val, momentul în care te opreşti să tragi aer în piept este când ieşi din val, nu în timpul valului, chiar dacă creasta valului a trecut. Din fericire, harta de jos produsă cu ajutorul indicatorului ARM7, este motivul pentru care atât guvernul, cât şi noi, avem motive se credem că vom ajunge în curând la limanul valului 5-Omicron. ARM7 (alerta relativă mobilă ) este un indicator de trend.

Ne arată încotro mergem. ARM7 este cel mai sensibil indicator de trend pe care îl folosesc şi ne arată tendinţa în interiorul intervalului de 14 zile al RI1K14 (incidenţa la 1,000)”, explică Jurma.

„În acest ritm vom coborî cu media sub 10,000 de cazuri pe zi săptămână viitoare şi sub 5,000 de cazuri pe zi în prima parte a lunii martie, deci mai avem cam o lună până ieşim din valul Omicorn-BA1. Avem aşadar un contrast puternic între situaţia alarmantă în care ne aflăm şi viteza rapidă cu care coborâm care ne poate dezechilibra emoţional din cauza mesajelor contradictorii pe care le primim. Simplificat însă putem înţelege datele astfel: Ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni”, explică epidemiologul.

„Uitaţi de bazaconiile cu „s-a terminat pandemia”, sunt doar „declaraţii politice” (adică habar nu au dar sună bine). Nu ştim dacă s-a terminat sau nu pandemia, o să aflam abia la toamnă. Important este că se termină în curând acest val şi că mai avem un pic până suntem în toţi siguranţă”, adaugă el, îndemnând în cotinuare la purtarea măştii şi la vaccinare.

Ce spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății explica la începutul lunii februarie, că odată pandemia încheiată, restricțiile majore vor fi ridicate, iar singura care ar mai putea rămâne valabilă este purtatul măștii de protecție în spațiile aglomerate.

Oficialul a precizat că în maximum trei luni pandemia va fi doar o amintire neplăcută, iar toți vom gusta din nou din normalitate.

„Mă gândesc de mai mult timp şi eu. Sunt un om echilibrat şi chiar dacă îmi place să fiu optimist îmi place să nu fiu hazardat în opinii. Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme.

Altă zi, altă declarație

„Nu-mi place să fac astfel de predicții, dar cred că până la sărbătorile de Paște vom avea o viață aproximativ normală, ca să spun aşa, poate cu anumite recomandări legate de utilizarea măștii în interior, în spaţiile aglomerate mai ales”, a declarat recent Alexandru Rafila.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *