Declarații cruciale în miez de noapte de la Casa Albă. „Rușii sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”

Rusia are masate în apropierea Ucrianei aproape 200 de mii de soldați, iar tensiunile din provinciile separatiste Donețk și Lugansk se amplifică.

În ultimele 48 de ore s-au accentuat luptele între ucraineni și separatiștii pro-ruși din cele două regiuni Donețk și Luhansk, fiind bombardată inclusiv o grădiniță. Kremlin a avertizat deja că situația escaladează.

De asemenea, SUA și aliații avertizează și ei în continuare că Rusia ar putea recurge la o înscenare pentru a porni atacul în Ucraina.

Liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, a anunțat vineri, înainte de explozia din apropierea guvernului autoproclamatei republici, că a organizat o evacuare în masă a populației prin coridoare special amenajate în regiunea Rostov.

Vladimir Putin a și anunțat că fiecare refugiat din Donbas va primi 10 mii de ruble și și-a trimis  ministrul pentru situații de urgență, Aleksandr Ciuprian, în sud-estul Rusiei pentru a organiza cazarea pentru civilii care părăsesc cele două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk.

Mesajul lui Joe Biden pentru Vladimir Putin

În acest context, președintele american Joe Biden i-a transmis un nou mesaj lui Vladimir Putin legat de invazia pregătită în Ucraina.

„În ciuda eforturilor Rusiei de a ne dezbina, vă pot spune că nu a reușit, suntem uniți.

Rusia încearcă să creeze o falsă justificare pentru a ataca Ucraina, invocă un fals genocid în Donbas.

Credem că Rusia va ataca Ucraina în următoarele zile, cu ținta Kiev.

Dacă își urmează planurile, va fi responsabilă de o catastrofă.

Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri vor sprijini poporul ucrainean. SUA nu va trimite trupe în Ucraina, dar vom trimite arme defensive, ajutor umanitar și financiar și vom apăra fiecare centimetru din teritoriile statelor membre NATO învecinate.

Am vorbit în mod repetat despre planurile Rusiei nu pentru că am vrea să se întâmple așa ceva, ci ca să impiedicăm Rusia să pornească acest război catastrofal.

Occidentul este unit şi hotărât. Suntem gata să impunem sancțiuni dure Rusiei dacă se va produce invazia. Dar Rusia poate alege în continuare diplomația. Nu este prea târziu să dezescaladeze și să se întoarcă la masa negocierilor. Azi-noapte, Rusia a fost de acord ca secretarul de stat Antony Blinken și ministrul de externe Serghei Lavrov să se întâlnească pe 24 februarie în Europa.

Dar dacă Rusia alege acțiunea militară înainte de ziua aceasta, va fi clar că au trântit ușa diplomației. Și înseamnă că au ales un război. Și vor plăti un preț mare pentru asta, nu numai din cauza sancțiunilor pe care noi și aliații le vom impune împotriva Rusiei, dar și din cauza furiei restului lumii.

Sunt convins că Putin a luat decizia de a ataca Ucraina”, a declarat Joe Biden, vineri seară, la miezul nopții (ora României), la Casa Albă.

„Fiecare informație pe care o avem indică faptul că rușii sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina. Cred că se va întâmpla în următoarele câteva zile”, a afirmat președintele american.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *