Toți jurnaliștii de la o publicație din Transilvania și-au dat demisia. „Acum facem bagajele pentru că nu mai avem de ales”

De câțiva ani buni, presa locală de limbă maghiară din Ardeal este finanțată și implicit controlată de guvernul de la Budapesta.

Cine nu a acceptat „mărinimia” guvernului condus de Viktor Orban a dispărut din peisajul mass-media din România.

Ultima publicație care a rezistat până acum a fost portalul Transindex.ro.

„De aproape doi ani, luptăm pentru supraviețuirea noastră într-un mediu determinat din punct de vedere politic în care presa are doar două opțiuni: fie să capituleze și să continue să acționeze ca purtător de cuvânt pentru diverse interese politice, fie să încerce să facă acest lucru. Am ales cea din urmă cale și acum facem bagajele pentru că nu ne mai rămâne de ales”, au spus cei din echipa redacțională.

După 23 de ani de funcționare, întreaga echipă redacțională și-a dat demisia, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile din Ungaria, programate pentru data de 3 aprilie.

„Simțim că munca noastră în cadrul acestei instituții a devenit cu totul imposibilă și nu mai putem să îndeplinim sarcina unei prese libere”, și-au motivat gestul jurnaliștii de la Transindex.

„Cu toții observăm că spațiile libertății de exprimare și publicitate maghiară din Transilvania au devenit din ce în ce mai restrânse în ultima perioadă. Acum facem bagajele pentru că nu mai avem de ales”, mai arată jurnaliștii maghiari.

Ei au precizat că atâta timp cât au lucrat pentru site-ul Transindex au făcut presă conform deciziilor redacției și nu după agenda vreunui partid politic.

Potrivit jurnaliștilor maghiari, proprietarul majoritar al Transindex ”este pe cale să vândă” și în acest context, ”nu ne mai vedem independența ca jurnaliști”.

Transindex a fost fondat de membri ai echipei editoriale și este condusă de foști și actuali membri.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *