Bombardamentele rușilor în regiunile Donețk și Lugansk s-au intensificat. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea o întâlnire cu Vladimir Putin

Regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina susținute de ruși se află în centrul unui val de tensiuni între Moscova și Occident din cauza unei vaste acumulari militare ruse în apropierea Ucrainei.

Conform bilanțului anunţat de autorităţile ucrainene, doi militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi patru sunt spitalizaţi în urma confruntărilor cu insurgenţi separatişti proruşi în regiunile Lugansk şi Doneţk.

Acesta este cel mai grav bilanţ al victimelor înregistrat în Donbas în ultimele 30 de zile.

Încercarea mediatorilor internaționali de a convoca o întâlnire a reprezentanților ucraineni și ruși cu privire la deteriorarea situației din estul Ucrainei a eșuat, după ce delegația rusă nu s-a prezentat.

Întâlnirea ar fi trebuit să aibă loc sub auspiciile Trilateral Contact Group pentru Ucraina, prezidat de un reprezentant al OSCE, ambasadorul Mikko Kinnunen.

„Din nefericire şi în ciuda deteriorării situaţiei în conflictul legat de estul Ucrainei, unii participanţii au pus precondiţii politice pentru a participa. Drept urmare, întâlnirea nu a avut loc.

Regret acest lucru, mai ales pentru că sunt convins că în special într-o astfel de situaţie trebuie folosită orice oportunitate pentru a detensiona lucrurile şi a reduce riscul unor consecinţe nedorite. De trei zile observăm o escaladare îngrijorătoare a situaţiei, innclusiv activităţi militare şi o retorică provocatoare”, a declarat Kinnunen.

Pentru prima oară de când a fost ales în funcția de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin.

Solicitarea a fost făcută, sâmbătă, la conferinţa de securitate de la Munchen, în contextul în care separatiștii ruși au încălcat acordul de încetare a focului, iar doi soldați ucraineni au fost uciși în urma bombardamentelor din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

„Nu ştiu ce vrea preşedintele Rusiei. De aceea, propun să ne întâlnim”, a spus Zelenski, la conferinţa de securitate de la Munchen.

Zelenski a cerut, de asemenea, un calendar clar de aderare a țării sale la NATO.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *