Miniştrii de Externe din cadrul G7, mesaj pentru Vladimir Putin. „Vom judeca Rusia în funcţie de faptele sale”

Miniştrii de Externe din cadrul G7 au emis, sâmbătă, un comunicat de presă, prin care solicită Rusiei să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina.

Potrivit documentului oficial, reprezentanții G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite) îi cer Rusiei să aleagă calea diplomaţiei pentru dezescaladarea tensiunilor de la granița cu Ucraina.

Miniştrii au menţionat că nu au observat o reducere a activităţilor militare ale Rusiei la frontieră şi că Rusia va fi judecată în funcţie de faptele sale.

„Îi cerem Rusiei să aleagă calea diplomaţiei pentru dezescaladarea tensiunilor, să retragă în mod substanţial forţele militare din proximitatea graniţelor Ucrainei şi să se respecte pe deplin angajamentele internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte reducerea riscurilor şi transparenţa activităţilor militare.

Ca un prim pas, aşteptăm ca Rusia să implementeze anunţata reducere a activităţilor sale militare la graniţele cu Ucraina. Nu am văzut dovezi ale acestei reduceri. Vom judeca Rusia în funcţie de faptele sale”, se arată în comunicat.

„Suntem profund îngrijoraţi de activităţile militare ameninţătoare ale Rusiei în jurul Ucrainei, în Crimeea anexată ilegal şi în Belarus. Masarea forţelor militare de către Rusia neprovocată şi nejustificată, cea mai mare desfăşurare de forţe de pe continentul european de la finalul Războiului Rece, reprezintă o provocare pentru securitatea globală şi pentru ordinea internaţională”, adaugă miniştrii.

În comunicat se precizează că se doreşte o soluţie a crizei paşnică, pe calea diplomaţiei, şi Rusiei i se cere să accepte oferta de dialog prin intermediul US-Russia Strategic Stability Dualogue, Consiliul NATO-Rusia şi OSCE.

„Rusia ar trebui să nu aibă nicio îndoială că orice atac militar împotriva Ucrainei va avea consecinţe masive, inclusiv sancţiuni financiare şi economice, ceea ce va duce la costuri severe şi fără precedent pentru economia Rusiei”, adaugă miniştrii G7.

De asemenea, vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a avertizat că forţele NATO în Europa de Est vor fi întărite şi mai mult dacă Rusia va ataca Ucraina, şi a prevenit Moscova că se expune unor sancţiuni economice „severe şi rapide”

„Frontierele naţionale nu ar trebui modificate prin forţă’, a declarat Kamala Harris într-un discurs în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

„Pot afirma cu certitudine absolută că, dacă Rusia invadează Ucraina, Statele Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vor impune costuri economice semnificative, fără precedent”, a afirmat ea.

„Am pregătit măsuri economice care vor fi rapide, severe şi unite. Vom ţinti instituţii financiare şi industrii cheie ale Rusiei”, a adăugat vicepreşedinta SUA.

„Nu ne vom opri la măsuri economice. Ne vom întări şi mai mult aliaţii din NATO pe flancul estic”, a continuat ea.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *