Poliția a intervenit în forță pentru a îndepărta camionagiii protestarari din fața Parlamentului canadian. Zeci de manifestanți agresivi au fost arestați

După mai bine de trei săptămâni de contestare a restricţiilor sanitare de către sute de șoferi de camion Poliţia din Ottawa, capitala Canadei, a intervenit cu „substanțe iritante ”pentru a îndepărta manifestanții din fața parlamentului.

Susținuți de vehicule tactice blindate, polițiștii au înaintat sâmbătă dimineața în zona din fața biroului prim-ministrului. Aici, protestatarii și-au făcut și o scenă pe care o instalaseră în fața clădirilor Parlamentului.

„Manifestanţii continuă să fie agresivi şi să agreseze poliţişti. Ei refuză să se conformeze ordinelor de a se îndepărta”, a transmis pe Twitter poliţia.

Autorităţile au afirmat că au folosit „substanţe iritante” contra protestatarilor recalcitranţi, dintre care unii au aruncat fumigene şi au format un lanţ uman.

În mesajul de pe Twitter al poliției s-a precizat că, „Orice persoană găsită în zona” centrului capitalei „va fi arestată”, a prevenit poliţia sâmbătă pe Twitter.

Poliţia a preluat la mijlocul zilei controlul arterei principale din faţa parlamentului, procedând la 47 de arestări.

După ce a fost închis o zi în mod excepţional din cauza contextului de securitate, parlamentul şi-a reluat sâmbătă dezbaterile la legea privind măsurile de urgenţă invocată de premierul Justin Trudeau.

Parlamentul examinează de joi punerea în aplicare a acestei legi, invocată luni de Trudeau pentru a se pune capăt blocajelor ‘ilegale’ ale protestatarilor în ţară, dar foarte contestată de opoziţia conservatoare.

Justin Trudeau a dat asigurări că legea nu va fi folosită pentru a trimite armata împotriva manifestanţilor sau pentru limitarea libertăţii de exprimare.

Un șofer de origine română care participă la protestul camionagiilor din Canada a devenit viral pe rețelele de socializare, după ce i-a spus unui report independent că va pleca ultimul din fața Parlamentului canadian.

Csaba Vizi menționează că este un maghiar născut în România și că vine din Windsor (Ontario). Șoferul cu origini românești spune că și-a pierdut locul de muncă și că este singurul din familie care muncește, așa că “nu există cale de întoarcere” și că va protesta până la capăt. 

Bărbatul spune că este împotriva certificatelor de vaccinare solicitate șoferilor de guvernul condus de Justin Trudeau, precizând că acestea “au distrus multe vieți și că mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă și speranța”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *