Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a săturat de promisiuni.„ La ce ne-ar ajuta sancțiunile?”

epa09685037 Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a joint briefing with the Azerbaijan following their talks at the Mariinsky Palace in Kiev, Ukraine, 14 January 2022. Azerbaijan President Ilham Aliyev arrived in Ukraine for a working visit to meet with top officials. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

UE, la fel ca SUA, priveşte cu circumspecţie anunţurile Rusiei privind o retragere parţială a trupelor sale desfăşurate în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Ursula von der Leyen a indicat la 11 februarie, într-o videoconferinţă cu preşedintele american Joe Biden, că sancţiunile UE în cazul unei intervenţiei a Rusiei în Ucraina ar lovi sectoarele financiar şi energetic, precum şi exporturile de produse de înaltă tehnologie.

Lista cu sancțiunile care ar putea fi aplicate Rusiei, în cazul că va ataca Ucraina este, însă, secretă, ceea ce a nemulțumit pe președintele Volodimir Zelenski.

La conferința de securitate de la München, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui făcute publice înainte și nu după o posibilă invazie a Ucrainei

„Arhitectura de securitate a lumii noastre este fragilă, este învechită… Este nevoie de acțiune. Nu este vorba despre războiul din Ucraina, este despre războiul din Europa”, a declarat Zelenski.

Zelenski a cerut ca Rusia să fie sancţionată economic înainte de a ataca Ucraina. Preşedintele ucrainean a cerut totodată ca NATO să ofere Ucrainei un calendar clar pentru aderare.

„Nici măcar propunerea de a face publică, preventiv,  o listă de sancțiuni, ca să știm ce se va întâmpla dacă vor începe războiul, nu are sprijin. Nu avem nevoie de sancțiunile voastre după ce va avea loc bombardamentul și după ce se va trage asupra țării noastre, după ce nu vom avea granițe sau după ce nu vom avea economie sau o parte din țara noastră va fi ocupată… La ce ne-ar ajuta atunci sancțiunile?”, a mai spus Zelenski.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *