Țările baltice se tem de tăvălugul rusesc. Solicitare de urgență către SUA și NATO

Ministrul Apărării al Estoniei, Kalle Laanet, a afirmat recent, după întâlnirea avută cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în capitala lituaniană Vilnius, că țara sa se teme de un eventual atac rusesc, dacă „Ucraina cade”.

Kalle Laanet a solicitat Statelor Unite să trimită avioane de luptă în ţările baltice pentru a le apăra spaţiul aerian pe fondul temerilor că Rusia ar putea declanşa un atac împotriva Ucrainei care ar putea duce la o confruntare cu statele baltice.

Menționăm că, Lituania, Letonia şi Estonia sunt membre ale Uniunii Europene şi NATO și nu este exclus un eventual atac militar al rușilor și în această regiune.

„Există o posibilitate ca, dacă Ucraina cade, statele baltice să fie următoarele”, a declarat ministrul apărării al Estoniei, Kalle Laanet.

Cele trei ţări baltice – Lituania, Letonia şi Estonia nu au în dotare avioane de luptă. Aliaţii din NATO au menţinut în regiune din 2004 câteva avioane în cadrul unei misiuni de patrulare aeriană.

„Ele efectuează misiuni de patrulare aeriană, dar nu au dreptul să atace sau să protejeze”, a explicat Laanet.

„Însă noi trebuie să discutăm despre apărare aeriană, ceea ce înseamnă, în zona noastră, mai multe avioane de luptă. Trebuie să umplem lipsa noastră de capabilităţi”, a subliniat ministrul eston.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a promis că Washingtonul va fi alături de aliaţii baltici, dar a refuzat să comenteze dacă SUA vor trimite forţe suplimentare în această regiune.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *