Începe războiul? Vladimir Putin recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei

Vladimir Putin a vorbit, luni seară, despre rezultatele reuniunii extinse a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care a analizat situația actuală din jurul Donbassului în contextul deciziei Dumei de Stat privind recunoașterea Republicilor Populare Donețk și Lugansk.

După reunoiune, președintele Federației Ruse a avut conversații telefonice cu președintele Republicii Franceze Emmanuel Macron și cancelarul federal al Republicii Federale Germania Olaf Scholz, pe care i-a anunțat despre intenția sa de a recunoaște independența Republicilor Populare Donețk și Luhank.

„Un decret în acest sens va fi semnat în scurt timp”, a indicat preşedinţia rusă.

Reamintim că, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să recunoască independența Donețkului. Același apel l-a făcut și șeful autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Leonid Pasechnik,

Șeful diplomaţiei europene Josep Borell a anunţat că Uniunea Europeană este gata să activeze sancţiunile dacă Moscova decide să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a spus că recunoaşterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei de către Rusia ar însemna ”o ruptură unilaterală” a Acordurilor de la Minsk din 2015.

Guvernul Ucrainei a discutat cu administrația Biden planuri pentru a-l scoate din țară pe președintele Zelenski în cazul unei invazii la scară largă a Rusiei în Ucraina, transmite presa americană.

Josep Borell, șeful politicii externe a UE, a anunțat că Uniunea Europeană va impune sancțiuni dacă Putin va recunoaște independența republicilor separatiste din Donbass.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *