Operațiune fără precedent de fărâmițare a Ucrainei. Evacuare în masă a populației din autoproclamatele republici din Donbass. Reacția președintelui Vladimir Putin

Tensiunile de la granițele Ucrainei continuă să atingă cote fără precedent. Temerile Occidentului și SUA că Rusia pregătește o invazie masivă în Ucraina sunt alimentate de noi evenimente.

Luni, Vladimir Putin a convocat de două ori într-o zi Consiliul de Securitate al Federației, anunțând public că discută despre posibilitatea recunoașterii independenței republicilor separatiste din Donbas. 

Putin a declarat, înainte de a doua ședință, că „obiectivul Consiliului de Securitate de astăzi este identificarea pașilor necesari pentru Donbas, având în vedere solicitările liderilor din Donețk și Lugansk privind recunoașterea independenței”.

Reacțiile președintelui rus vin după ce liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, și Leonid Pasechnik, șeful autoproclamatei Republici Populare Lugansk i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să le recunoască independența.

„Pentru a determina personalitatea juridică internațională și, în consecință, posibilitatea unei opoziții cu drepturi depline față de agresiunea militară a autorităților ucrainene, pentru a preveni victimele în rândul civililor, distrugerea infrastructurii și a fondului de locuințe, în numele popor întreg al Republicii Populare Donețk, vă cerem să recunoașteți Republica Populară Donețk ca stat juridic și social independent, democratic”, a spus Pușilin la postul de televiziune Rusia-24.

„Dragă Vladimir Vladimirovici, pentru a preveni moartea în masă a locuitorilor republicii vă rog să recunoașteți suveranitatea și independența Republicii Populare Lugansk”, a spus și Pasechnik.

Pușilin și Pasechnik au mai cerut conducerii ruse să ia în considerare posibilitatea încheierii de tratate de prietenie și cooperare cu regiunile lor, inclusiv cooperare în sfera apărării.

Pe 17 februarie, la Donețk și Lugansk, au început să declare agravarea situației din regiune și intensificarea bombardamentelor. Pe 18 februarie, Pushilin și Pasechnik au anunțat evacuarea copiilor, femeilor și bătrânilor în Rusia, iar apoi mobilizarea bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

În ianuarie, un grup de deputați ai Partidului Comunist al Federației Ruse a înaintat Dumei de Stat un proiect de recurs al Camerei către Putin cu un apel de recunoaștere a autoproclamatelor republici din Donbass.

După evacuarea generală a civililor, în Donețk începe mobilizarea generală a celor gata să lupte. Anunțul a fost făcut de Denis Pușilin, autoproclamatul lider al Donețkului,

„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală”, a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *