Fumatul în mașină îți poate goli buzunarele. Mulți șoferi riscă amenzi usturătoare

Legea antifumat interzice aprinderea țigărilor în spații închise publice, iar cine nu respectă această regulă riscă amenzi usturătoare.

În cazul șoferilor care conduc autoturisme proprii, legea nu este aplicabilă, dar nu este același lucru când este vorba despre mașini de serviciu.

Așa reiese dintr-un anunț al Poliției Române care a informat că sancționează cu amendă în valoare de 500 de lei pe șoferii care au fumat în interiorul mașinii de serviciu. 

Prin Legea nr 15/2016 s-a stabilit că fumatul este interzis în spațiile publice închise, inclusiv la locul de muncă. Se poate fuma doar pe balcon sau în orice alt loc amenajat special în acest sens și având aprobările necesare. 

Conform aceluiași act normativ, prin spațiu închis la locul de muncă se are în vedere „orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă”.

Documentul prezintă o lungă listă cu locuri definite ca spații închise la locul de muncă și unde, prin urmare, fumatul este strict interzis.

Un articol din această lege se referă strict la toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări, aeroporturi, peroane și refugii închise, taxiuri, mașina de serviciu, ambulanță, inclusiv în cabina șoferului, vatmanului, mecanicului de tren etc.

Așadar, un șofer surprins că fumează în mașina de serviciu poate fi sancționat, deoarece, conform legii, a fumat la locul de muncă.

Important de știut este și faptul că un angajat poate fi sancționat pentru că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă atât de către angajator, cât și de către polițiști.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *