Președintele Ucrainei, declarații la miezul nopții. „Nu ne este frică. Granițele Ucrainei vor rămâne neschimbate”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut o declarație de presă la finalul ședinței Consiliului de Securitate al Ucrainei, care a avut loc luni seară târziu, după decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Zelenski a avut convorbiri telefonice cu președintele SUA Joe Biden și cu premierul Boris Johnson despre situația nou creată și spune că Ucraina vrea pace și susține o înțelegere politică și diplomatică.

Zelenski spune, de asemenea, că acțiunile Rusiei distrug eforturile de pace și  negocieri internaționale care au loc în aceste momente.

„Nu ne este frică”, a spus liderul ucrainean, adăugând că țara sa așteaptă sprijin din partea partenerilor săi internaționali.

Zelenski a promis că Ucraina nu va da nimic nimănui. Într-o declarație făcută târziu în noapte, Zelenski susține ferm că granițele internaționale ale Ucrainei vor rămâne neschimbate, indiferent de declarațiile Rusiei. 

Ca răspuns, preşedintele Joe Biden a emis un ordin executiv care interzice orice nouă investiţie, schimb comercial sau finanţare de către americani către, dinspre sau în interiorul regiunilor pro-ruse Doneţk şi Lugansk din sud-estul Ucrainei.

Joe Biden l-a informat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre aceste măsuri, reafirmând „angajamentul Statelor Unite” la respectarea „integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

Totuși, un înalt responsabil al administraţiei americane a părut să semene îndoieli în legătură cu fermitatea Statelor Unite atunci când trupele ruse vor intra în aceste teritorii, aşa cum le-a dat ordin Vladimir Putin.

„Vom urmări foarte îndeaproape ce fac în orele şi zilele următoare. Iar răspunsul nostru va corespunde acţiunilor lor”, a spus el, amintind că forţele ruse operează în secret în Donbas de opt ani.

„Forţe ruse care intră în Donbas nu ar fi ceva nou”, a adăugat el, fără a menţiona faptul că trupele ruse ar trece peste o frontieră recunoscută internaţional pentru a merge în această regiune separatistă.

Washingtonul îşi va continua eforturile diplomatice „atât timp cât tancurile ruseşti nu vor fi în mişcare’, a precizat oficialul american sub protecţia anonimatului.

Sancţiunile pregătite de SUA anunţă o nouă fază în ceea ce ar putea deveni în curând cea mai periculoasă confruntare dintre Occident şi Moscova de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

În paralel, Uniunea Europeană a făcut cunoscut că îi va sancţiona „pe cei care sunt implicaţi” în decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa acestor teritorii ucrainene.

Premierul britanic Boris Johnson a promis şi el sancţiuni „importante”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *