Președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența republicilor sepratiste Donețk și Lugansk. Ce conține tratatul de cooperare Rusia-Donbass

Luni, 21.02.2022, Consiliul de securitate de la Kremlin a votat recunoașterea independenței republicilor separatiste din regiunea Donbas.

Într-o declarație televizată, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că marți Parlamentul va aproba tratatul de prietenie şi ajutor reciproc între Rusia și republicile separatiste Donețk și Lugansk.

Deja, în cursul nopții de luni spre marți, din ordinul lui Vladimir Putin, au fost deplasate în regiunile separatist, trupe militare și tancuri care să asigure ceea ce ei au numit „menținerea păcii”.

De asemenea, Duma de Stat a Rusiei a publicat, luni seara, documentele tratarului între Rusia și republicile reparatiste din regiunea Donbas, în care sunt incluse elemente privind apărarea comună împotriva agresiunii externe, precum și dreptul de a folosi, printre altele, infrastructura militară, de ambele părți. 

Potrivit Russia Today, drafturile proiectelor de prietenie și asistență reciprocă cu ambele state recent recunoscute, care ar urma să fie valabile cel puțin 10 ani, au fost publicate pe site-ul legislativului. 

Articolul 5 iese în evidență prin faptul că dă ambelor părți contractante “dreptul de a construi, utiliza și îmbunătăți infrastructura militară, baze, precum și alte obiecte aflate pe teritoriul acestora”. Kremlinul a ordonat deja trupelor ruse să se desfășoare în cele două zone ca forțe de menținere a păcii, în așteptarea unui tratat oficial de cooperare militară.

În plus, articolul 6 al tratatului interzice ambelor părți “să intre în orice bloc sau alianțe îndreptate împotriva oricăreia dintre acestea”. Mai mult, nu va permite ca teritoriul acestora să fie folosit pentru lansarea de atacuri unul împotriva celuilalt. 

Articolul 11 al proiectului prevede libera circulație a cetățenilor între părțile contractante și obligă atât Rusia, cât și republicile “să elaboreze și să pună în aplicare un set agreat de măsuri pentru a reglementa regimul de intrare și ieșire de pe teritoriul lor a cetățenilor țărilor terțe”.

Articolul 13 obligă părțile să protejeze “identitatea etnică, lingvistică, culturală și religioasă a minorităților naționale pe teritoriile acestora și să creeze condiții pentru păstrarea și dezvoltarea acestor identități”, garantând, în același timp, drepturile individuale și pe cele colective ale minorităților “fără a fi supuse vreunei încercări de asimilare împotriva voinței acestora”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *