Traian Băsescu știe ce se ascunde în spatele invadării Ucrainei. Uniunea Europeană ar trebui să fie „mai cinstită”

După recunoașterea independenței autoproclametelor republici autonome Donețk și Lugansk, Uniunea Europeană precum și Statele Unite au afirmat că vor aplica sancțiuni severe Rusiei.

Despre acest lucru, fostul președinte Traian Băsescu a făcut o analiză în care susține că, Uniunea Europeană ar trebui să fie „mai cinstită” atunci când vorbește despre sancțiuni împotriva Moscovei.

“Era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două așa-zise republici autonome, Donețk și Lugansk. Sancțiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puțin în Europa.

V-aș aduce aminte că s-au mai impus sancțiuni, după ocuparea Crimeii și sancțiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei. N-aș vrea să asistăm și acum la o decizie europeană de a se impune sancțiuni împotriva Donețkului și Luganskului, ci împotriva Rusiei”, a spusTraian Băsescu.

De asemenea, actualul europarlamentar Traian Băsescu a vorbit și despre ce se ascunde în spatele tensiunilor din Ucraina

„Deocamdată, prioritatea lui Vladimir Putin este să rezolve problema cu Ucraina. Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoașterea independenței celor două republici separatiste.

 Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruși îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării”, a adăugat fostul președinte.

Traian Băsescu e de părere că Rusia își întreține armata din banii obținuți din vânzarea gazelor naturale

„Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancțiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă și atunci rămâne izolarea politică și izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusia nu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic.

Ar trebui cel puțin UE să fie de data aceasta cinstită când vorbește despre sancțiuni împotriva Rusiei. Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia și să nu mai cumpărăm gaze din Rusia.

 Sunt câteva elemente esențiale. Practic, Vladimir Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”, a mai spus Traian Băsescu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *