Ungaria joacă la două capete. Mișcare surprinzătoare a Guvernului condus de Viktor Orban

În urmă doar cu câteva zile premierul ungar Viktor Orban a efectuat o vizită foarte important la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin.

De fapt, este de notorietate relația de prietenie între Putin și Orban, acesta din urmă profitând de orice ocazie ca să se laude cu această relație, pe care de multe ori a folosit-o ca pe un mijloc de presiune în UE.

În ultima întâlnire pe fondul tensiunilor dintre Occident și Rusia, după aproape cinci ore de discuții în capitala Rusiei, premierul ungar Viktor Orbán a criticat ineficacitatea sancțiunilor UE asupra Moscovei și a salutat relația sa cu Vladimir Putin.

În acest context, întâlnirea celor doi a provocat mai multă neliniște între aliații occidentali cu privire la relația Budapestei cu Moscova.

Mai mult, ministrul ungar de exerne, Péter Szijjártó, a declarat recent că ţara sa nu va sprijini Kievul atât timp cât va continua să discrimineze minoritatea maghiară din Ucraina, estimată la 150.000 de persoane.

Totodată, Orban încearcă să consolideze cooperarea economică a Budapestei cu Rusia înaintea alegerilor cruciale din aprilie, în care opoziţia ar putea să-l îndepărteze de la putere.

Aflat la putere din 2010, Viktor Orban şi-a construit o relaţie amicală cu Vladimir Putin, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi NATO, pe de alta, două blocuri din care Ungaria face parte

Budapesta este Calul Troian al lui Putin?

Ungaria va desfăşura trupe în apropierea frontierei ucrainene, parţial ca pregătire pentru activităţi umanitare, a anunţat marţi ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, în timp ce premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat într-o convorbire telefonică pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de sprijinul Ungariei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Anunţul desfăşurării unor trupe aproape de graniţa ucraineană a fost făcut de ministrul apărării la o conferinţă de presă după o reuniune a comitetului naţional de securitate, la care premierul Viktor Orban a cerut ca armata să ia măsuri de prevenire a oricărei posibile incursiuni armate dinspre Ucraina.

„Dacă situaţia escaladează în Ucraina nu doar că vor fi activităţi militare în estul ţării, dar acestea s-ar putea extinde şi către Kiev” şi zonele frontaliere cu Ucraina, a spus ministrul Tibor Benko. El a precizat că primele unităţi vor fi desfăşurate în zona de graniţă încă din după-amiaza zilei de marţi, dar nu a dat detalii despre numărul militarilor şi al echipamentelor.

De asemenea, premierul Viktor Orban a avut o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat de sprijinul Ungariei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, după ce Rusia a recunoscut luni cele două republici separatiste din estul acestei ţări, a declarat Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar.

Conform acestuia, Orban i-a spus lui Zelenski că Ungaria, ca ţară vecină, priveşte cu îngrijorare situaţia din Ucraina, iar în cadrul unui răspuns european coordonat Ungaria va susţine eforturile Uniunii Europene pentru soluţionarea conflictului ucrainean şi guvernul de la Budapesta are constant consultări cu aliaţii occidentali.

Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta au fost tensionate în ultimii ani, guvernul ungar acuzând Ucraina de încălcarea drepturilor minorităţii maghiare, în timp ce guvernul ucrainean acuză Ungaria că sprijină politicile Rusiei.

La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurată în ianuarie, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a considerat ‘inacceptabil’ faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *