Primele măsuri luate de SUA împotriva Rusiei. „Nu există nicio îndoială că Rusia e agresorul

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat marţi seară o serie de măsuri luate împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Donețk și Lugansk și a primit undă verde de la Parlament să folosească armata în afara Rusiei.

„E începutul unei invazii rusești în Ucraina. E o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Impunem sancțiuni dure, mai dure decât în 2014, și suntem pregătiți să impunem și altele. I-am spus lui Putin față în față că vom impune sancțiuni. Anunț prima tranșă de sancțiuni. Sancționăm 2 bănci mari: VEB și banca militară. Interzicem accesul Rusiei la piețele financiare din Vest, SUA și Europa.

Lucrăm cu Germania ca Nord Stream 2 să nu pornească. Vom continua să furnizăm arme defensive Ucrainei. Am autorizat azi noi mutări de trupe în statele baltice: Estonia, Letonia și Lituania.

Rusia este gata de atac, sper să mă înșel”, a spus Joe Biden, marți seara.

„ Instituim sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Asta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru guvernul rus. Nu mai poate accesa bani din Occident și nu-și mai poate tranzacționa datoriile pe piețele noastre sau cele europene”, a spus Joe Biden.

„Vom impune, de asemenea, sancțiuni împotriva elitelor Rusiei și a membrilor familiilor lor. Ei împart câștigurile corupte ale politicilor Kremlinului, așa că vor împărți și pierderile.”

„Forțele Rusiei au rămas în Belarus să lovească în Nord, vasele rusești sunt amplasate pentru a lovi din Sud. Armata rusă a dus la graniță rezerve mari de sânge, de care are nevoie doar într-un război. Niciunul dintre noi nu se va lăsa păcălit: nu există justificare pentru acțiunile Rusiei. Doar Rusia va suporta consecințele. Administrația mea va apăra cetățenii de efectele economice ale sancțiunilor. Vom lua măsuri”, a mai spus Biden.

„Ieri, lumea a auzit cum Putin a rescris istoria. A atacat dreptul Ucrainei de a exista. A amenințat explicit cu războiul. Ce îi dă lui Putin dreptul de a declara noi așa-zise țări pe un teritoriu care aparține vecinilor săi? Nu există nici o îndoială că Rusia e agresorul. Dar încă mai e timp pentru a evita războiul. Orice face Rusia, suntem gata să răspundem cu unitate”, a precizat președintele SUA.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *