Traian Băsescu dă cărțile pe față. „Plătim slugărnicia noastră față de Moscova”

În timp ce Uniunea Europeană anunță că va aplica măsuri drastice împotriva Rusiei, aceasta amenință că prețul la gaze va fi dublat, în condițiile în care multe state depind de gazul rusesc.

Fostul președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, a amenințat Europa, într-un mesaj publicat pe Twitter, cu prețuri de 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz, după decizia Germaniei de a bloca gazoductul Nord Stream 2.

Despre această situație, fostul președinte Traian Băsescu spune că scumpirea gazelor ar fi putut fi evitată de România dacă ar fi procedat la extragerea de gaze pentru a deveni independentă energetic.

„Poate să facă orice Rusia, poate să facă și 5.000 de euro mia de metri cubi de gaz. Marea problemă e că de ce am stat în genunchi până acum. Nu am extras gaze pentru că se spunea că sunt de două ori mai scumpe decât gazele de la Gazprom. Plătim slugărnicia noastră față de Moscova. Dar, e un preț care merită plătit.

Rusia e o țară care trăiește din vânzarea de materii prime. Ne va afecta creșterea prețurilor, dar nu vom avea lipsă de gaz. Vom avea gaz la prețul pieței, asta înseamnă liberalizarea.

Eu am cerut anularea gazoductului North Stream 2. Ar fi cea mai mare greșeală ca Europa să se bazeze pe importul de gaze din Rusia. Avem varianta americană, când am spus că sunt prea scumpe gazele lichefiate din SUA, acum vedem că sunt mult mai ieftine gazele americane decât cele de la Gazprom.

Rusia nu va invada Ucraina. Nu are mijloace să o facă, nu are interese să o facă. Ucraina are un teritoriu mai mare decât Germania. Să hrănești 40 de milioane de cetățeni, să administrezi mii de comunități, nu va face Rusia așa ceva. Se va consolida în Donețk și Lugansk pentru că Putin vrea să facă Noua Rusie și vrea să ajungă la Dunăre.”, a spus Traian Băsescu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *