Atac masiv al Rusiei împotriva Ucrainei. A fost introdusă legea marțială

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Consiliului național de securitate și apărare să declare legea marțială în toate teritoriile țării.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cerut, joi, Consiliului național de securitate și apărare, introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei “operaţiuni militare” în Ucraina.

“Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre”, a spus Zelenski.

Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

Între timp, președintele Zelenski a venit cu un nou mesaj pentru ucraineni: “Rămâneți calmi, facem ce putem!”

“Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat şeful statului ucrainean.

Aeroportul internațional din Kiev a fost atacat

Ministerul Infrastructurii ucrainean a anunţat închiderea spaţiului aerian, invocând “un înalt risc pentru securitate” într-un comunicat postat pe site-ul său.

“Furnizarea de servicii de trafic aerian pentru utilizatorii civili ai spaţiului aerian al Ucrainei este suspendat. Vă vom anunţa în continuare despre schimbările în folosirea spaţiului aerian al Ucrainei”, a anunţat şi Întreprinderea de Stat pentru Servicii de Trafic Aerian al Ucrainei, pe site-ul său

Ucraina a fost atacată prin mai multe granițe, a anunțat serviciul de frontieră de stat ucrainean

„În jurul orei 5:00, granița de stat a Ucrainei în zona cu Federația Rusă și Republica Belarus a fost atacată de trupele ruse sprijinite de Belarus”, a spus serviciul de apărare al țării.

Acesta a adăugat că au loc atacuri în regiunile Lugansk, Sumi, Harkov, Cernihiv și Jytomyr – zone de la granițele de est și de nord ale Ucrainei. Atacurile vizează unități de frontieră, patrule de frontieră și puncte de control care folosesc artilerie, echipamente grele și arme de calibru mic, a spus serviciul de frontieră.

„În plus, atacul are loc din partea Republicii Autonome Crimeea”, a spus serviciul.

Potrivit oficialilor din Ucraina, trupele rusești au ajuns la Odesa și Mariupol.

Toate instituițiile publice din Ucraina au fost închise. Autoritățile au anunțat populația din toată țara să evite deplasările și să rămână în case.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba, a cerut lumii să „acționeze imediat” ca răspuns la operațiunea militară a Rusiei în țară. „Lumea trebuie să acționeze imediat. Viitorul Europei și al lumii este în joc, a scris Kuleba într-un mesaj postat joi dimineață pe Twitter.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *