Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată. Toți angajații au fost luați prizonieri de ruși

Anunțul a fost făcut de consilierul Comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Alyona Shevtsova, pe Facebook.

”Rușii au capturat stația de la Cernobîl. Personalul stației este ținut ostatic. Acest lucru amenință securitatea nu numai a Ucrainei, ci și a Europei”, a spus Shevtsova.

Angajații instituției au fost luați prizonieri de război. Situația este cu atât mai tensionată cu cât centrala de la Cernobîl e un obiectiv strategic pentru Ucraina.

Anton Gherșcenko, consilier la Ministerul Afacerilor Interne, a declarat cu puțin timp înainte de ora 15:00 că forțele rusești au intrat în zonă și se luptă cu unitățile de polițiști de frontieră.

„Dacă instalațiile de depozitare sunt distruse, norul radioactiv ar putea acoperi Ucraina, Belarus și UE”, declară Anton Gherșcenko.

Situația este cu atât mai tensionată cu cât centrala de la Cernobîl e un obiectiv strategic pentru Ucraina.

“După o bătălie dură am pierdut controlul asupra zonei Cernobîl. Situația fostei centrale nucleare Cernobîl, a sarcofagului și a zonelor de depozitare a deșeurilor este necunoscută”, a transmis consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak,

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spunea că soldaţii ucraineni „îşi sacrifică vieţile” pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986.

„Forţele de ocupaţie ruse încearcă să cucerească centrala de la Cernobîl. Apărătorii noştri îşi riscă vieţile pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete Am raportat acest lucru la premierul suedez. Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, pe Twitter, în timp ce atacul era în desfășurare.”

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *