Europa este îngrozită. „Trebuie să răspundem imediat agresiunii criminale a Rusiei asupra Ucrainei”

Ucraina a fost atacată joi de trupe ruse de-a lungul frontierelor sale cu Rusia şi Belarus, au anunţat printr-un comunicat autorităţile de graniţă ucrainene.

“Frontiera statului ucrainean a fost atacată de trupe ruse dinspre Rusia şi Belarus”, se arată în comunicat, în care se adaugă faptul că atacurile au fost comise în special cu ajutorul “artileriei”.

Autorităţile de graniţă ucrainene au mai anunţat că un atac a fost declanşat şi dinspre peninsula Crimeea.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut joi dimineaţă o reacţie imediată şi ‘cele mai dure sancţiuni’ faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

‘Trebuie să răspundem imediat agresiunii criminale a Rusiei asupra Ucrainei’, a scris Morawiecki pe Twitter.

‘Europa şi lumea liberă trebuie să-l oprească pe Putin. Consiliul European de astăzi ar trebuie să aprobe cele mai dure sancţiuni posibile. Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să fie real’, a continuat premierul polonez.

La Praga, ministrul de externe ceh Jan Lipavsky a condamnat un ‘act barbar de agresiune’, la care Cehia va răspunde alături de aliaţi.

‘Decizia Kremlinului de a lansa un atac complet neprovocat este inacceptabilă şi în contradicţie cu dreptul internaţional’, a postat el pe Twitter. ‘Împreună cu aliaţii, vom răspunde acestui act barbar de agresiune’.

La rândul său, şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a subliniat că ‘războiul este cel mai rău scenariu’.

‘Misiunea acum, ca întotdeauna, este să garantăm securitatea poporului ungar’, a transmis el pe pagina oficială de Facebook.

‘Ambasada noastră la Kiev funcţionează şi este pregătită să-i ajute pe ungurii care se află acum în Ucraina’, a adăugat el.

“Acesta este cel mai negru moment al Europei de la cel de-al doilea Război Mondial”, a reacţionat şi premierul belgian Alexander De Croo. “Această agresiune a Rusiei este nenecesară şi neprovocată. Inimile şi gândurile noastre sunt alături de poporul Ucrainei”, a adăugat şeful executivului belgian.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *