Summit de urgență al NATO. Se activează planul de apărare pentru Europa de Est

Alianţa Nord-Atlantică va activa, pentru prima oară în istoria sa, planurile de apărare pentru Europa de Est.

Decizia a fost luată după atacul Rusiei asupra Ucrainei în dimineața de 24. 02.2022

Astfel, comandantul-şef al NATO va primi mai multe puteri şi va putea, de exemplu, să ceară şi să decidă desfăşurarea de trupe.

“Am convocat un summit prin videoconferinţă mâine pentru a analiza calea de urmat şi am activat planurile de apărare pentru a putea desfăşura capacitatea forţei de reacţie rapidă acolo unde va fi necesar”, a spus secretarul general Jens Stoltenberg după ce a condus o reuniune de urgenţă a ambasadorilor la NATO ai statelor membre.

El a mai precizat că peste 100 de avioane de luptă au fost puse în alertă.

“Nu avem planuri de a trimite trupe ale NATO în Ucraina. Ce facem acum este defensiv”, a declarat el.

Stoltenberg a subliniat de asemenea că Europa se va confrunta cu o situaţie nouă privind securitatea după invazia Rusiei din Ucraina.

“Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi”, a declarat el.
“Pacea de pe continentul nostru a fost zguduită. Rusia foloseşte forţa pentru a încerca să rescrie istoria şi neagă Ucrainei dreptul la o cale liberă şi independentă”, a adăugat el.

Stoltenberg a mai sus că Rusia a plănuit “cu sânge rece” invazia, în timp ce NATO căuta o soluţie diplomatică la criza din Ucraina.
NATO va desfăşura forţe suplimentare în Europa de Est şi ‘va lua măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei’, după atacul Rusiei în Ucraina, şi va organiza vineri un summit de urgenţă.

‘Acţiunile Rusiei constituie o ameninţare serioasă pentru securitatea euro-atlantică şi vor avea consecinţe geostrategice’, a transmis NATO la finalul reuniunii ambasadorilor la Bruxelles ai statelor membre.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *